پنجشنبه 6 جمادی الاولی 1446 - 7 نوامبر 2024
فارسی

استفاده از لوسیون و کرم پوست حاوی مادهٔ اوره

سوال

می‌خواهم بپرسم که آیا استفاده از کرم پوستی و لوسیون بدن و ژل شستشویی که حاوی اوره است جایز است؟ یا اینکه اینها نجس هستند؟ و در صورت عدم طهارت این‌ها، حکم نمازهایی که پس از استفاده از این لوسیون‌ها خوانده‌ام چه می‌شود؟ آیا آن نمازها درست است؟ یا باید دوباره آن را ادا کنم؟ این را هم لطفا در نظر داشته باشید که من دقیقا نمی‌دانم پس از استعمال این لوسیون‌ها چند نماز خوانده‌ام (اما تعدادش زیاد نیست).

متن پاسخ

الحمدلله.

اوره یک ترکیب آلی است که بدن انسان و بسیاری از حیوانات دیگر ترشح می‌کند و به شکل مصنوعی برای استفاده در محصولات بسیاری مانند غذای دام و کود و محصولات پزشکی و پلاستیک تولید می‌شود.

بدن انسان برای دفع نیتروژن اضافه اوره ترشح می‌کند و اوره اساسا در کبد تولید می‌شود و بیشتر آن از طریق ادرار دفع می‌شود.

اوره اولین ترکیب آلی (ارگانیک) است که بطور مصنوعی از یک مادهٔ غیر آلی ساخته شد. در سال ۱۸۲۸ میلادی شیمی‌دان آلمانی فردریش وهلر، با داغ کردن محلول سیانات آمونیوم که یک مرکب غیر آلی است اوره را به دست آورد. کاری که وهلر انجام داد کمک کرد تا این باور که ترکیبات آلی را تنها می‌توان از طریق فرایندهای طبیعی موجود در درون موجودات زنده به دست آورد، نقض شود. نگا: «دانشنامهٔ علمی جهانی».

این محصولِ مصنوعی پاک است و استفاده از آن اشکالی ندارد زیرا اصل در اشیا طهارت است. بر این اساس قرار دادن آن در کرم‌های پوستی یا لوسیون بدن اشکالی ندارد.

و بر فرض اینکه این اوره از ادرار گرفته شده باشد ـ که این احتمالی است بعید ـ اگر از ادرار حیوان حلال گوشت مانند شتر و گاو و گوسفند و اسب گرفته شده باشد اشکالی ندارد زیرا ادرار این حیوانات نجس نیست.

و اگر از ادرار انسان یا حیوانی باشد که گوشت آن خورده نمی‌شود نجس است، اما اگر به آن موادی اضافه شده باشد که اوصاف نجاست را از آن بزداید طوری که طعم یا رنگ یا بوی آن باقی نماند بر اساس قول راجح پاک شده است و استفاده از آن به عنوان پماد یا دیگر موارد جایز است به شرطی که زیانی برای بدن نداشته باشد.

والله اعلم.

منبع: سایت اسلام سوال و جواب