دوشنبه 22 جمادی الثانی 1446 - 23 دسامبر 2024
فارسی

برخی از سنت‌های روزه که شایسته است روزه‌دار به آن اهمیت دهد

سوال

سنت‌های روزه چیست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

روزه یکی از گرامی‌ترین عبادات است، به طوری که جز الله کسی اجر روزه‌دار مُحتَسب را نمی‌داند و پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: الله عزوجل فرمود: همه‌ی کارهای فرزند آدم برای اوست مگر روزه که برای من است و من پاداش آن را می‌دهم به روایت بخاری (۱۹۰۴) و مسلم (۱۱۵۱). (محتسب کسی است که عمل را صرفا برای پاداش و خشنودی الله و با رضایت انجام می‌دهد).

روزه‌ی رمضان همچنین رکنی از ارکان دین است که لازم است مسلمان بر آن محافظت نماید و توجه نشان دهد، چه این روزه فرض باشد یا نفل، تا خداوند پاداش شایسته را به او عطا کند.

روزه سنت‌های بسیاری دارد که برخی از آن‌ها را ذکر می‌کنیم:

اولا:

سنت است که اگر کسی در حال روزه به او بد گفت یا با وی درگیر شد بدی او را با احسان پاسخ دهد و بگوید: من روزه‌ام.

دوم:

خوردن سحری برای روزه‌دار مستحب است، زیرا سحری برکت است.

سوم:

زود افطار کردن و دیر سحری خوردن سنت است.

چهارم:

سنت است که با رطب افطار کند، اگر رطب در دسترس نبود با خرما و اگر خرما هم نبود با آب.

پنجم:

برای روزه‌دار مستحب است که هنگام افطار بگوید: ذَهَبَ الظَّمَأُ، وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ، وَثَبَتَ الْأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ (تشنگی رفت و رگ‌ها تر شد و ان شاءالله اجر آن ثبت گردید). برای دانستن نصوص وارده درباره‌ی همه‌ی موارد به پاسخ سوال شماره‌ی (39462) مراجعه نمایید.

ششم:

مستحب است که روزه‌دار بسیار دعا کند، زیرا رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: سه کس هستند که دعایشان رد نمی‌شود: امام عادل، و روزه‌دار تا آنکه افطار کند، و دعای مظلوم به روایت احمد (۸۰۴۳). محققان مسند احمد این روایت را با مجموع طرق و شواهد آن صحیح دانسته‌اند.

امام نووی ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

مستحب است که روزه‌دار در هنگام روزه امور مهم دنیا و آخرت را برای خود و کسانی که دوستشان دارد و مسلمانان در دعا بخواهد المجموع (۶/ ۳۷۵).

هفتم:

در مورد روزه‌ی رمضان امور زیر نیز مستحب است:

ـ نشستن در مسجد برای تلاوت قرآن و ذکر خداوند

ـ اعتکاف در دهه‌ی آخر رمضان.

ـ نماز تراویح.

ـ صدقه دادن بسیار و انجام بیشتر اعمال نیک.

ـ مدارسه‌ی قرآن.

زیرا امام بخاری (۶) و مسلم (۲۳۰۸) از ابن عباس روایت کرده‌اند که گفت: رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ بخشنده‌ترین مردم بود و بیش از همیشه در رمضان، هنگامی که جبرئیل با وی دیدار می‌کرد بخشنده بود، و جبرئیل در هر شب رمضان با وی دیدار می‌کرد و با ایشان قرآن مدارسه می‌کرد، و پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ [در آن هنگام] از باد آزادِ فراگیر بخشنده‌تر بود.

ـ روزه‌دار وقت خود را جز در آنچه به سود اوست هدر ندهد، زیرا خواب زیاد و زیاده‌روی در شوخی و خنده ممکن است در روزه‌اش اثر بد بگذارد. و همچنین همه‌ی فکر و ذکر خود را به خوردن غذاها و نوشیدنی‌های رنگارنگ مصروف نسازد زیرا این کار باعث می‌شود از انجام بسیاری از کارهای نیک محروم بماند.

والله اعلم.

منبع: سایت اسلام سوال و جواب