جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

حکم نماز تراویح برای زنان

سوال

آیا زنان هم نماز تراویح دارند؟ و آیا بهتر است آن را در خانه ادا کنند یا برای این نماز به مسجد بروند؟

متن پاسخ

الحمدلله.

نماز تراویح سنت موکد است اما برای زنان نماز شب بهتر است در خانه باشد زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرموده است: زنانتان را از رفتن به مساجد باز ندارید و خانه‌هایشان برایشان بهتر است. به روایت ابوداوود در سنن (باب ما جاء في‌خروج النساء إلی المسجد، باب التشدید في ذلك) و صحیح الجامع (۷۴۵۸).

بلکه هر چه نماز او در جایی مخفی‌تر و خصوصی‌تر باشد بهتر است، چنانکه پیامبرمان ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: نماز زن در خانه‌اش بهتر از نماز در حیاط خانه است و نمازش در اتاق خاصش بهتر از نماز در خانه است به روایت ابوداوود در سنن (کتاب الصلاة، باب ما جاء في خروج النساء إلى المسجد) و صحیح الجامع (۳۸۳۳).

از ام حمید، همسر ابوحمید ساعدی روایت است که ایشان به نزد رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ رفتند و گفتند: ای رسول خدا، من نماز همراه شما را دوست دارم. ایشان فرمودند: دانسته‌ام که نماز همراه من را دوست داری اما نمازت در خانه‌ات بهتر از نمازت در حیاط خانه است و نمازت در اتاقت بهتر از نمازت در خانه است و نمازت در خانه‌ات بهتر از نمازت در مسجد قومت است و نمازت در مسجد قومت بهتر از نمازت در مسجد من است. پس ایشان امر کردند تا برایش محل نمازی در دورترین و تاریک‌ترین بخش خانه‌اش ساختند و همانجا نماز می‌خواند تا آنکه به دیدار الله عزوجل شتافت» به روایت امام احمد و رجال این سند همه ثقه هستند.

اما این بهتر بودن مانع از این نمی‌شود که برای رفتن به مسجد به او اجازه داده شود چنانکه در حدیث عبدالله بن عمر آمده که می‌گوید: از رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ شنیدم که فرمودند: زنانتان را اگر از شما برای رفتن به مسجد اجازه خواستند منع نکنید اینجا بود که بلال فرزند عبدالله گفت: به خدا آنان را منع می‌کنیم! عبدالله به او روی کرد و او را به سختی ناسزا گفت که تاکنون مانند آن نشنیده بودم و گفت: از رسول خدا ـ صلی الله علیه وسلم ـ به تو سخن می‌گویم و می‌گویی به خدا که منعشان می‌کنیم؟! به روایت مسلم (۶۶۷).

اما رفتن به مسجد مشروط به این است که:

۱- با حجاب کامل باشد.

۲- برای رفتن عطر نزند.

۳- با اجازهٔ همسر باشد.

و اینکه رفتن او همراه با کار حرام دیگری مانند خلوت کردن با رانندهٔ نامحرم و مانند آن نباشد.

حال اگر زنی یکی از این موارد را رعایت نکرد همسر یا ولی او اجازه دارد که او را از رفتن منع کند و بلکه واجب است چنین کند.

از شیخمان عبدالعزیز بن باز ـ رحمه الله ـ دربارهٔ نماز تراویح پرسیدم که آیا برای زنان خواندن آن فضیلت خاصی دارد که در مسجد ادایش کند. ایشان پاسخ منفی دادند و بیان کردند که احادیث دربارهٔ بهتر بودن نماز زن در خانه‌اش عام است و شامل نماز تراویح و دیگر نمازها می‌شود والله تعالی اعلم.

از الله متعال برای ما و دیگر برادران و خواهران مسلمان اخلاص و پذیرش خواهانیم و مسئلت داریم که عمل ما را در راهی قرار دهد که باعث محبت و رضایت اوست و صلی الله و سلم علی نبینا محمد.

منبع: شیخ محمد صالح المنجد