Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

Mezuniyet törenlerinde yapılan yanlışlıklardan sakınmak

Soru

Son zamanlarda gençler arasında yaygınlaşan ve büyük miktarlarda para harcamalarına neden olan mezuniyet törenlerin şer’i hükmü nedir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Şüphesiz öğrencinin üniversite eğitimini bitirmesi ve mezuniyet diplomasını elde etmesi tüm insanların ortak sevinç konusudur. Öğrenci, ailesi, arkadaşları ve sevenleri bu sevince ortak olurlar. Çünkü bu durum; yorgunluk, uykusuzluk ve tedirginliğin sonu anlamına geliyor. Mezuniyet, bundan sonra öğrenci için yeni bir dönem demektir. Artık öğrenci ayakların üzerinde durabilecek, elin emeğinden geçinecek ve yorgunluğun meyvesini toplayacaktır. Bu nedenle mezuniyetten dolayı sevinç fıtri bir konu olup insanın doğasıyla uyuşan bir durumdur.

İnsanın nefsi iman ile yoğrulmuşsa bu sevinçle birlikte Allah’ın nimetini idrak etmesi gerekir. Nimet veren Allah’a şükreder. Tüm iyiliklerin Allah’tan geldiğini, muvaffakiyet veren yine Allah olduğunu bilincine varır. Nitekim Allah’ın yardımı olmasaydı insan olmazdı onun başarısı da olmazdı.

İkincisi:

Bu münasebetle akraba ve arkadaşları davet ederek sevincine ortak olmalarını sağlamakta sakınca yoktur. Öğrenciyi kutlamakta da sakınca yoktur. Ayrıca üniversitenin tören düzenleyerek başarılı öğrencilere ödül vermesi, diğer öğrencilere teşvik edici bir durumdur.

Bu tür kutlamalarda asıl olan mübahlıktır.  Kutlamalar ister erkek öğrenci ister kız öğrenciler için düzenlensin aşağıdaki şer’i yasaklardan uzak olduğu takdirde mübah olur:

  1. İsraf etmek. Nitekim yüce Allah şöyle buyurdu: “….israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” Enam /141

Başka bir ayette: “Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankörlük etmiştir.” İsra/26-27

Törene katılım için yüksek ücretler belirlemek israf olup fakir öğrencileri zor durumda bırakmaktadır.

  1. Kutlama törenini, erkeklerin kız öğrencilerini görebilecek otel gibi yerlerde yapmak. İster direk olsun ister kameralar aracılığıyla olsun haram olan nazarın olmaması için uygun yerlerde yapılması gerekir.
  2. Törene katılım için müzik ekiplerini kiralamak veya mezuniyet kutlamalarını müzik eşliğinde yapmak. Zira Müziğin haram olduğuna dair şer’i deliller mevcuttur. Daha detaylı bilgi için (5000) nolu sorunun cevabına bakınız.
  3. Kutlamalar için şarkıcıları kiralamak ve bunun için ücret ödemek. Şüphesiz şarkılar kalbi canlandırmaz bilakis öldürür.
  4. Mezuniyet kıyafeti ile kafirlere benzemek ve onların kullandıkları şapkayı kullanmak. Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle demiştir: “ Her kim bir topluluğa benzerse O, onlardan olur” (ebu Davud 3512)
  5. Kız öğrencilere fotoğraf veya video çekmek. Zira bu görüntüler daha sonraki zamanlarda erkeklerin görmelerine maruz kalmaktadır.
  6. Kız öğrencilerin törene Müslüman kadınların önüne bile çıkmamaları gereken açık ve tesettüre aykırı bir elbiseyle çıkmaları.

Bu törenlerde yaygın olan çirkin davranışlardan biridir. Mutlaka bunlardan sakınmak ve bunlara karşı gelmek gerekir.

Müslüman gençlerinin; günahlardan uzaklaşmalarını, Kur’an ve Sünnete uygun bir şekilde yaşamalarına muvaffak olmalarını yüce Allah’tan dileriz.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi