Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

Kredi kartı ile satış yaparken bankaya komisyon ödemek üzere farkı müşteriye yansıtmak.

Soru

Bir şirkette muhasebeci olarak çalışmaktayım ancak bu şirketin tüm bankaların pos cihazlarıyla alışveriş yapılmaktadır. Bankalar her işlem için %2 ila %3 arasında komisyon almaktadır. Söz konusu oranı, müşterilerden alışveriş tutarıyla tahsil etmekteyiz. Bu bağlamda pos cihazları kullanmanın hükmü nedir? Şayet caiz değilse kullanan kimse faize aracılık etmiş sayılır mı? Alınan komisyonu banka masrafları olarak kaydetmemiz, faiz sayılır mı?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Geri ödemelere gecikme faizi uygulanması ve para çekme işleminde ücret alınması gibi şer’i aykırılıklar olmadığı müddetçe kredi kartların düzenlenmesi ve kullanılmasında bir sakınca yoktur. Çünkü söz konusu ek ücretler faiz hükmündedir. Bazı İslami bankalar bu şer’i sakıncaları içermeyen bir takım kredi kartları düzenlemiş bulunmaktadır.

İkincisi:

Kredi kartlar ister meşru olsun veya olmasın; satıcı sattığı ürünün karşılığını bu tür kredi kartlarla tahsil etmesinde bir sakınca yoktur. Bilindiği üzere aykırılıklar içermeyen kartların hükmü açıktır. Sakıncalı kartlar ise bunun günahı bankaya ve müşteriye aittir. Bunda satıcının bir alakası yoktur. Çünkü satıcı faizle borç alan kimseye satış yapabilir. Faizin günahı faizle işlem yapan kimseye aittir.

Üçüncüsü:

Satıcı, bankaya komisyon ödeyebilir. Fakat bu komisyonu müşteriden ek olarak tahsil etmemesi gerekir. Ürünü nakit olarak sattığı şekilde kredi kartı sahibine de aynı fiyatta satması gerekir. İslam Fıkıh Alimleri Komitesi şöyle demişlerdir: “Bankanın satıcıdan komisyon alması caizdir. Ancak kartla yapılan satış nakitle yapılan tutarında olması şarttır.” Söz konusu kararın tamamı (97530 ) nolu sorunun cevabında mevcuttur.

Özet olarak şunu diyebiliriz: Sattığınız ürünlerin ücretini çeşitleriyle tüm kredi kartlarla tahsil edebilirsiniz, ayrıca bu işlemi kolaylaştırmak için bankaya komisyon ödeyebilirsiniz, fakat bu komisyonun müşteriye ek olarak yansıtılmaması şartıyla caizdir.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi