Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

İslam Fıkıh Akademisi’nin kredi kartı ve bununla ilgili ödenen masraflar hakkındaki kararı

Soru

İslami bankacılık tarafından düzenlenen kredi kartların Visa hükmü nedir? Belirlenen zamanda borcu ödenmemesi durumunda dahi her hangi bir ücret hesabı yapılmıyor, ancak bu hizmete karşılık yıllık sabit ücret alınıyor?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Gecikmeden dolayı veya para çekiminde yüzdelik alımı gibi şer’i bir yasak taşımayan kredi kartlarını kullanmak caizdir. Çünkü o durumlar haram olan faiz hükmü altına girmektedir.

Bankanın hizmet karşılığında, kartı düzenlediğinde veya yenilediğinde sabit bir ücret alırsa ve bu ücret takdim ettiği hizmet karşılığına gerçek bir ücretse bu konuda sakınca yoktur.

İslami Fıkıh Akademisi 108 (12/2) nolu kararında (kredi karşılığı kullanıcı tarafından ödenmeyen) ve bankanın aldığı komisyon hakkında ki

Kararı şu şekildedir: “Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi

kredi karşılığı kullanıcı tarafından önceden verilmeyen kredi kartın tarifi: düzenleyen kişi (banka)tarafından düzenlenerek gerçek veya tüzel kişi ile aralarında bir sözleşme gereğince verilen bir belgedir. Bu belgeyle istediği ürün ve hizmet alır ancak ücreti hemen peşin ödemez banka bu ücreti vermekle yükümlü olduğunu garanti eder ve ücret banka tarafından ödenir.Daha sonra kart hamili periyodik bir şekilde bankaya öder. Bazı bankalar belirlendiği ödem tarihinde ödeme yapılmadığı takdirde kredi verilen tutarın üzerine faiz eklenir. Bazı bankalar bunu yapmaz.Buna binaen şöyle karar verilmiştir:

Birincisi: Kart hamili belirtilen ücretsiz süre içerisinde ödemeye azimli olsa bile faiz eklenmesiyle koşullu, Karşılığı olmayan kredi kartı düzenlemek ve kullanmak caiz değildir.

İkincisi: Asıl borcun üzerine faiz eklenmesi şartı olmadığı takdirde Karşılığı olmayan kredi kartı düzenlemek caizdir ve aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

1- Bankanın düzenlediği veya yenilediği kart karşılığında ve müşteriye sunduğu gerçek hizmet karşılığında bir ücret alması caizdir.

2- Tüccarın sattığı fiyat nakit ve kredi kartı ile aynı olması şartıyla banka, müşterisinin (kart hamili) alışveriş yaptığı tüccardan komisyon alması caizdir.

Üçüncüsü: Nakit çekim, kart hamilinin kart düzenleyen bankadan aldığı borçtur. Şayet bu borçlanma üzerine bir faiz işlenmiyorsa bunda sakınca yoktur. Yıllık verilen ücret veya kart ücreti bu borçlanma ve zamanı ile ilgisi yoktur.

Gerçek hizmet karşılığından fazla verilen para haramdır ( yani eğer verilen para hizmet karşılığından fazla ise) çünkü o takdirde haram olan faizdir. Fıkıh akademisi kararı: 13-2/10, 13- 1/3

Dördüncüsü: karşılığı hesapta olmayan kredi kartla altın, gümüş ve diğer nakit paraları almak caiz değildir.

En doğrusunu bilen Allah’tır.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi