Allah’a hamd olsun.
Ramazan geldiğinde Ramazan orucunu tutmak her Müslümana vaciptir. Yorucu bir işte çalıştığı durumda işini oruç nedeniyle hafifletmelidir. Bu, gündüzün başında ona uygun olan zamanda çalışmasıyla olabilir. Sonra da kendisine ağır gelen işinden dolayı (yemek içmekten kendisini) orucunu tamamlayana kadar alıkoymalıdır. Allah sübhanehu ve teala bu orucu farz ve İslam’ın beş temel esasından bir rükün kılmıştır.
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “İslam beş temel esas üzerine bina edilmiştir. Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet etmek, namaz kılmak, zekatı vermek, Ramazan orucu tutmak ve ona yol bulabilen için Beyt’i haccetmek.”
Bu ay oruç tutmak her bir Müslüman erkeğe ve Müslüman kadına vaciptir. Buna engel olan her bir husustan kaçınması gerekir. İşler bitmez ve işlerin vakti de çoktur. Mümin imkan nisbetinde işini geceye yahut gündüzün başlarına ayarlaması gerekir ki gündüzün ortasında kendisine çalışmak yorucu gelmesin.
Amaçlanan şey şudur: Sana gerekli olan; iki hususun arasını birleştirme, oruçla işi sana zarar vermeyecek şekilde bir arada yapma noktasında sana yardımcı olacak unsurları yerine getirmendir. Bu senin üzerine vaciptir. Ancak senin oruç tutmaman caiz değildir.”
(Kıymetli Şeyh Abdulaziz bin Baz rahimehullah, Fetevâ Nûrun ala’d-Derb, 3/1233)
Kaynak: Kıymetli Şeyh Abdulaziz bin Baz, Fetevâ Nûrun ala’d-Derb.
Allah en iyisini bilir.