Perşembe 6 Cemaziyel-Evvel 1446 - 7 Kasım 2024
Türkçe

Sürekli idrar tutamama hastalığına yakalanan kimse, namaz vakti girdikten sonra mı abdest almalıdır yoksa hadesin kesilmesini mi beklemelidir?

131769

Yayınlama tarihi : 07-11-2020

Gösterimler : 18836

Soru

 

Ben, kolon eradikasyonu ameliyatı geçirdim. Bu eradikasyon sebebiyle büyük abdestimi giderme işini karnımdan açılan bir delikle gidermeye ve her namaz için abdest almaya başladım. Ayrıca bende idrar tutamama hastalığı da bulunmaktadır. Bendeki bu idrar tutamama hastalığı, bazen tuvâletten çıktıktan sonra bir saatten fazla, bazen de bir saatten az sürmektedir. Yani idrarın akıntısı, bu süreden sonra kesilmektedir.
Benim sorum şudur:
İdrarın kesilmesini bekleyip ardından mı abdest alıp namaz kılayım?
Yoksa ilk mazeretime (büyük abdestimi giderme işini karnımdan açılan bir delikle gidermeme) bakarak idrarımın kesilmesini beklemeden namaz vakti girer girmez mi abdest almalıyım?
Namaz vakti girdiğinde tuvâlete gitme ihtiyacım olursa, cemaat namazını mescitte idrak etmek için hemen mi abdest almalıyım, yoksa idrarın kesilmesini bekleyip evimde mi namazı kılmalıyım?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Allah Teâlâ'dan size şifâ ve âfiyet vermesini niyaz ederiz. Küçük abdestinizi yapabilmeniz için karnınızdan açılan delik sebebiyle her namaz için abdest almanız, doğru olan bir davranıştır. Çünkü bu, idrar tutamama hastalığına girer.

İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne:

"Proktektomi(rektumun çıkarılması operasyonu) geçiren ve dışkısını yapması için karnının yan tarafından bir delik açılan kimse nasıl abdest almalıdır?"

Diye sorulmuş, bunun üzerine komite şöyle cevap vermiştir:

"Durum zikredildiği gibi ise, az olsun veya çok olsun, karnınızdan açılan delikten poşete çıkan dışkı ile abdest bozulur.Bundan dolayı idrar tutamama hastalığına yakalanan kimse ile istihâze olan kadın gibi, sizin her namaz için abdest almanız gerekir. Namaz kılarken yanınızda taşıdığınız, içerisinde necâset olan poşetten ve namaz kılarken delikten poşete çıkan necâsetten muafsınız..." (İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Fetvâları; c: 5, s: 412)

İkincisi:

İdrarınızın akıntısı, abdest alacak ve namaz kılacak bir süre kadar kesildiğine göre, bu idrar tutamama hastalığı sayılmaz.Buna göre cemaat namazını terk etmenize sebep olsa bile , idrarınızın kesilmesini beklemeniz gerekir. Karnınızın yan tarafından açılan bir delik sebebiyle her namaz için abdest almanız, abdesti bozan başka şeylerle abdestiniz bozulmaz anlamına gelmez. Tıpkı akıntının kesilmesi ve devam etmemesi sebebiyle idrar tutamama hastalığı sayılmayan idrarın çıkması gibi..." (Bkz: "Keşşâfu'l-Kınâ'"; c: 1, s: 88)

Fayda içerdiğinden dolayı (39494) nolu sorunun cevabına bakabilirsiniz.

Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi