Allah’a hamd olsun.
Muğîre b. Şu'be'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, o şöyle demiştir:
تَوَضَّأَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَمَسَحَ عَلَى الْجَوْرَبَيْنِ وَالنَّعْلَيْنِ.
[ رواه الترمذي وصححه الألباني في صحيح سنن الترمذي ]
"Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- abdest alırken çoraplarının ve çarıklarının üzerini meshetti." (Tirmizî; hadis no: 92. Elbânî; "Sahîhu Süneni't-Tirmizî"; hadis no: 86'da 'hadis sahihtir' demiştir.)
Yahyâ el-Bekkâ'dan rivâyet olunduğuna göre o şöyle demiştir:
سَمِعْتُ ابْنَ عَمَرَ يَقُولُ : اَلْمَسْحُ عَلَى الْجَوْرَبَيْنِ كَالْمَسْحِ عَلَى الْخُفَّيْنِ.
[ أخرجه عبد الرزاق في المصنف وابن أبي شيبة والبيهقي]
"İbn-i Ömer'i şöyle derken işittim:
- (Abdest alırken) çorapların üzerini meshetmek, mestin (çarığın) üzerini meshetmek gibidir." (Abdurrezzak; el-Musannef; hadis no:745,773,779,781 ve 782. İbn-i Ebî Şeybe; el-Musannef; c: 1, s: 188. Beyhakî; c: 1, s: 285.)
İbn-i Hazm -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir:
"Giyilmesi helâl olan, aşık kemiklerine ulaşan ve ayaklara giyilen her şeyin üzerini meshetmek, sünnettir. Ayaklara giyilen şey, ister deriden, ister yünden, ister ağaçtan, isterse halfa
Halfa: Buğdaygillerden, lifleri ip, çuval ve kâğıt yapımında kullanılan bir bitkidir.Botanik bilimindeki adı: Stipa Tenacissima'dır.
otundan yapılan mest (çarık) olsun veyahut da ister ketenden, ister yünden, ister pamuktan, ister deve yününden, isterse kıldan yapılan çorap olsun, -üzerinde deri olsun veya olmasın- ya da ister galoş
Galoş: Ayakkabının üzerine giyilen lastik.
olsun, ister ayakkabının üzerine başka bir ayakkabı giyilmiş olsun veyahut da çorabın üzerine başka bir çorap giyilmiş olsun farketmez..." (el-Muhallâ; c: 1, s: 321).
Bazı ilim ehli, mestin (çarığın) üzerini meshetme konusunda ihtilaf etmişler, fakat delillerin gösterdiği doğru olan görüşe göre- yukarıda da zikredildiği gibi- câiz oluşudur.
Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Bu konuda (9640) nolu soruların cevaplarına bakabilirsiniz.