Allah’a hamd olsun.
Bir erkeğin,yabancı birisi olsa bile,ölen kadını kabre indirmesinde bir sakınca yoktur. Bunun câiz olduğuna dâir Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in sünnetden delil gelmiştir.
Nitekim Enes b. Mâlik'ten -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre o şöyle demiştir:
شَهِدْنَا بِنْتًا لِرَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ [يعني : توفيت] قَالَ : وَرَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ جَالِسٌ عَلَى الْقَبْرِ فَرَأَيْتُ عَيْنَيْهِ تَدْمَعَانِ فَقَالَ : هَلْ مِنْكُمْ رَجُلٌ لَمْ يُقَارِفِ اللَّيْلَةَ؟ فَقَالَ أَبُو طَلْحَةَ: أَنَا. قَالَ: فَانْزِلْ. قَالَ : فَنَزَلَ فِي قَبْرِهَا. [ رواه البخاري ]
"Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in vefat eden bir kızının cenâzesinde bulunduk.
Enes dedi ki:
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'i kabrin başında oturmuş, gözlerinden yaşlar akarken gördüm.
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:
-Sizden bu gece eşiyle cinsel ilişkiye girmeyen erkek var mı? Diye sordu.
Bunun üzerine Ebu Talha:
-Benim, (ey Allah'ın elçisi!) dedi.
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ona:
-Kabre in, buyurdu.
Enes dedi ki:
-Bunun üzerine Ebu Talha (defnetmek için) onun kabrine indi." (Buhârî, hadis no: 1285)
Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:
"Bazı insanlar, ölen kadını, mahremi olan erkeklerden başka birisinin onu kabrine indiremeyeceğini zannetmektedirler.Bu, doğru değildir. Ölen kadını, ister mahremi olan bir erkek olsun, isterse mahremi olmayan bir erkek olsun, defnetme işini en iyi bilen bir erkek, ölen kadını kabrine indirir." ("Açık Kapı Görüşmesi", 77. Görüşme)
Yine şöyle demiştir:
"İster mahremi olan bir erkek olsun, isterse mahremi olmayan bir erkek olsun, ölen kadını, herhangi bir erkek kabrine koyabilir.Fakat mahremi olan bir erkeğin indirmesi daha fazîletlidir..." ("Açık Kapı Görüşmesi", 133. Görüşme)
Değerli âlim Muhammed b. İbrahim -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:
"Defin sırasında orada kadının mahremi olsa bile, yabancı bir erkeğin, ölen kadını kabrine koymasında ve kefeninin düğümlerini çözmesinde bir sakınca yoktur." ("Fetâvâ Muhammed b. İbrahim", c: 3, s: 157)
İbn-i Hazm -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:
"Kadını kabrine indirmeye en lâyık olan; kadının kocası veya sahipleri orada hazır bulunsun veya bulunmasın, o gece eşiyle cinsel ilişkide bulunmayan kimsedir. Bu erkek, yabancı birisi olsa bile..." ("el-Muhallâ", c: 3, s: 370)
Allah Teâlâ en iyi bilendir.