Allah’a hamd olsun.
Birincisi:
Aşağıdaki olumsuzluklar olmadığı müddetçe kredi kartını kullanmak caizdir:
- Ödemede gecikme yaşandığında faiz veya cezanın uygulanması
- Karşılığı ödenmeyen kartın düzenlemesinde normal tutarın üzerinden ücret alınması
- Karşılığı bulunmayan kart, para çekimi işleminde kullanıldığında yüzdelik alınması. Sadece normal işlem ücreti alınması caizdir. Bunun üzerindeki tutar faizdir.
- Karşılığı bulunmayan kartla altın, gümüş ve diğer para çeşitlerini satın almak.
Bu konuda İslam Fıkhı Akademisinden bir karar verilmiştir. Daha detaylı bilgi için (97530)nolu sorunun cevabına bakınız.
İkincisi:
Para cezası içeren her hangi kartı kullanmak caiz değildir. Her ne kadar kullanıcı borcu zamanında ödeyeceğine özen gösterse de gecikme sonucunda verilen cezanın belirli veya yüzdelik olmasında fark yoktur. Borçtan fazla alınan her miktar faizdir.
Fıkıh akademisinde verilen karara göre: “Karşılığı olmayan kredi kartın düzenlenmesi veya bu kartla alışveriş yapmak caiz değildir. Her ne kadar kullanıcı zamanında borcunu ödemeye özen gösterse de fazla para ödeme koşuluna bağlı olduğu açısından caiz değildir.
Üçüncüsü:
Bu tür kartları kullanımı sona erdirilmeli, ayrıca faizi kabul edildiğine dair atılan imzadan dolayı tövbe edilmesi gerekir.
Dördüncüsü:
Müşteri; kartla harcamak üzere bankaya para yatırdığında bankaya borç vermiş olur. Bu durumda bankadan ödül veya hediye alması caiz değildir. Çünkü bu borca karşılık hediyedir. Bu durum “ Menfaat içeren her türlü borç faizdir” kuralı kapsamına girmektedir.
Bunun üzerine bankadan puan almak caiz değildir. Ancak para puanları fakir ve yoksullara vermek üzere alabilirsiniz. Ayrıca bu tür kartları kullanmaya son vermelisiniz.
En iyisini Allah bilir.