Perşembe 6 Cemaziyel-Evvel 1446 - 7 Kasım 2024
Türkçe

Mevsimlerde ve özel günlerde hayali indirimler

Soru

Telefon aracılığıyla müşteriyi ikna ederek her hangi bir ürün satmanın hükmü nedir? Örnek olarak fiyatı 30 tl olan bir ürünü ben normal şartlarda bu ürün 50 tl olduğunu söylüyorum ancak özel günlerde müşteriye indirim yapılarak 30 tl ye satıldığını söylüyorum. Bu satışın hükmü helal mi haram mı?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Şüphesiz müşteriyi kandırmak ve ona ürünün fiyatı 50 tl olduğunu söylemek ve özel günlerden dolayı 30 tl ye düştüğünü söylemek gerçeğinde bu indirim yapılmamıştır. Bu açık bir yalandır.

Yalan söylemek ise haramdır. Nitekim satışlarda daha da günahtır. Satıcının yalan yoluyla elde ettiği malda hayır yoktur. Daha sonra bu sahibine daha büyük zararla geri dönecektir. Belki bunun farkına varır veya varmaz.

Satışta yalan söylemenin sadece bereketi giderdiği için sakındırılsaydı yeterli olurdu. Hakim bin Hizam radiyallahu anhu şöyle dedi: Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle dedi: “Alıcı ve satıcı alışverişlerinde birbirlerinden ayrılıncaya kadar seçme hakkına sahiptirler. Şayet doğru söyler ve şeffaf bilgiyle davranırlarsa alışverişlerinde bereket olur. Şayet gizleyip yalan söylerlerse alışverişlerin bereketi gider.)[i]

Doğruluk ve açık olmak rızık ve malda bereketin sebeplerindendir. Yalan ve gizlemek zarar ve bereketin gitmesinin en önemli sebebidir.

Eğer satıcı bunu kendine razı olmuyorsa Müslüman kardeşlerine nasıl razı olabilir?! Şüphesiz bu onun imanın zayıflığını gösterir Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “biriniz kendi nefsine istediği şeyi kardeşine istemedikçe iman etmiş olamaz”[ii]

Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle dedi: “Her kim cehennemden kurtulup cennete girmek istiyorsa Allah’a ve Ahiret gününe inanarak can versin ve kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa insanlara öyle davransın”[iii] bu tür işleri yapanlar, Allah’ın cezasından sakınsınlar.

En iyisini Allah bilir.

_____________________________________

[i] Buhari 1973, Muslim 1532

[ii] Buhari 13, Muslim 45

[iii] Muslim 1844

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi