Allah’a hamd olsun.
Zekatın vacip olması için gerekli şartlardan biri de üzerinden bir senenin geçmesidir. Böylece nisap miktarına ulaşan meblağ üzerinden hicri takvimine göre bir senenin geçmesiyle zekat vacip olur. Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: “Üzerinden bir sene geçmeyen malda zekat yoktur” (İbn Mace, Elbani sahih demiştir. 787)
Üzerinden bir sene geçmesi şartı; altın, gümüş, para ve küçük-büyük baş hayvanlarda mevcuttur.
Bir sene boyunca elde edilen mal iki türdür:
Birincisi: Maldan elde edilen kazantır. Kazanç sermayeye tabidir. Böylece birlikte hesaplanır.
İkincisi: Miras, hibe veya maaştan biriktirilen meşru yollarla mustakil olarak elde edilen paradır. Bu durumda nisap miktarına ulaşmasıyla birlikte elde edildiği tarihten itibaren üzerinden bir sene geçmediği takdirde zekatı vacip değildir.
Müslüman kimse, Ramazan ayında sahip olduğu paranın tümünden zekat çıkarabilir. İster üzerinden bir sene geçsin veya geçmesin. Zira Abbas Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem’den zekatı erkenden vermesi hususunda izin istemiş bunun üzerine Allah Rasulü ruhsat vermiştir. (Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace, Elbani sahih demiştir 545)
Sahip olunan tüm maldan zekat vermek daha kolaydır. Zira paralar karıştığında zekat gerektiren maldan çıkarıp çıkarmadığı şüphesinden kurtulmuş olur. daha detaylı bilgi için ( 26113 ) nolu sorunun cevabına bakınız.
En iyisini Allah bilir.