Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

Ramazan Ayının Faziletini İdrak Etmek İçin Tüm Gecelerinde Namaza Kalkmak Gerekir mi?

Soru

Şayet bir kimse birkaç gün teravih namazını mescitte kılmazsa da “Her kim Ramazan ayını inanarak ve sevabını yüce Allah’tan umarak ibadetle geçirirse geçmiş günahları affedilir.” hadisinin kapsamına girer mi? Yoksa ayın tüm gecelerini kıyamla geçirmesi mi gerekir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Ebu Hureyre r.a’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle dedi: “Her kim Ramazan ayını inanarak ve sevabını yüce Allah’tan umarak ibadetle geçirirse geçmiş günahları affedilir.” (Buhari 2009, Muslim 759)

Hadisin genel ve açık ifadesine göre maksat Ramazan ayının tüm gecelerini kıyamla geçirmektir. Böylece isterse tek başına, isterse cemaatle; isterse evde, isterse de mescitte kıyam etmesiyle hadisin kapsamına girer.

El San’ânî şöyle dedi:

Tüm gecelerini kıyamla geçirilmesi maksadı muhtemeldir. Bazı gecelerini kıyamla geçirmesiyle söz edilen mağfiret gerçekleşmez. Hadisin zahiri bu şekildedir. (Subulu’s-Selâm 4/182)

Şeyh İbn Useymin Rahimehullah şöyle dedi:

“Her kim Ramazan’ı kıyamla geçirirse” yani Ramazan ayını, bu da ayın başından sonuna kadar tüm günlerini kapsar. (Şerh Buluğu’l-Merâm 3/290)

Şeyh İbn Cibrîn Rahimehullah (Şamile 9/24) şöyle dedi:

Ramazan’ın kıyamı ayın her gecesinde, ortası veya üçte biri gibi bir bölümünde namaz kılmakla gerçekleşir. İster on bir rekât ister yirmi üç rekât olsun, mescit imamı arkasında imam çıkıncaya kadar kılmakla gerçekleşir.

Şayet bir mazeretten dolayı bazı gecelerini kıyamla geçirmezse umulur ki söz edilen mağfiret ve fazilet hasıl olur zira Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:

“Bir kimse hastalanması veya yolculuğa çıkması sebebiyle, yapageldiği ibadetlerini îfâ edemezse, ona sıhhatli iken yaptığı amellerin sevabı gibi sevap yazılır.” (Buhari 2996)

El Kastâllâni şöyle dedi:

“Her kim Ramazan’ı kıyamla geçirirse” yani tüm gecelerini veya imkânı olmadığı için bazı gecelerini, çünkü mazeret olmaması durumunda kıyam yapmak niyetindeydi. (İrşadu’s-Sari 3/425)

Şayet kişi tembellik nedeniyle Ramazan ayının bazı gecelerinde kıyam yapmazsa hadisin zahirine göre söz edilen fazileti elde etmez.

Bu nedenle Müslüman, teravih namazını mescitte cemaatle kılmaya özen gösterir. Şayet bir mazeret oluşursa evde gücü yettiği kadarıyla telafi ederek kılar.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi