Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

Doğum Lekesini Vücuttan Gidermenin Hükmü

Soru

Benim sağ omuzumda doğum lekesi bulunmaktadır. Sitenizde estetik ameliyatlarla ilgili (47694) nolu cevaba baktığımda kusurların giderilmesinin caiz olduğunu okumuştum. Zira bir şeyin normal yaratılışta olan duruma döndürülmesi, değiştirme konusuna girmez. Şüphesiz yüce Allah insanı en mükemmel bir şekilde yaratmıştır. Doğal yaratılışa ve insanın mükemmel yaratılışına ve güzelliğine dönmek için doğum lekelerinden kurtulmanın hükmü nedir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Şüphesiz yüce Allah insanı bu hayata uyum gösterecek ve en güzel bir şekilde yaratmıştır. Yüce Allah şöyle dedi: “Biz insanı en güzel bir biçimde yarattık.” Tin/4

Bu nedenle yüce Allah, güzellik uğruna yaratılışının değiştirilmesini haram kılmıştır. Çünkü bunda Allah’ın yarattığına itiraz söz konusu olup insanın iradesi, daha güzel yapacağına dair bir mesaj saklıdır. Ancak söz konusu değişim bir güzellik için değil sadece olan bir kusuru gidermek veya herhangi bir zarardan kurtulmak için ise bu durumda sakıncası yok ve caizdir. Daha detaylı bilgi için (129370 ) nolu sorunun cevabına bakınız.

Abdullah bin Mesud Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: "Allah, yüce Allah'ın hilkatini değiştiren, döğme yapan, kendisine döğme yaptırılmasını isteyen, yüzündeki kılları aldıran ve güzelleşmek için dişlerini törpületerek aralarını ayıran kadınlara lanet etmiştir. Hem ben Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in lanetlediği kimseleri ne diye lanetlemeyeyim ki? Üstelik bu husus Allah'ın kitabında: "Rasul size ne verdiyse onu alın, size ne yasak ettiyse ondan da sakının. "(Haşr, 7) buyruğunda da geçmektedir." (Buhari /5931)

Nevevi Rahimehullah şöyle dedi: “Güzelleşmek için dişlerini törpületerek aralarını ayıran kadınlara lanet etmiştir” bu hadiste yapılan şeyin güzellik uğruna yapıldığına işaret vardır. Fakat bir kadın bunu tedavi veya dişlerinde oluşan bir kusuru gidermek için yaparsa bunda sakınca yoktur. Allah en iyisini bilir. (Şerh sahih muslim 14/106-107)

Şayet bahsettiğiniz doğum lekesi, başkasını tiksindiren ve rahatsız ederek size bir zararı varsa, bu bağlamda evli olup veya evlenmek üzereyken eşinin bundan uzaklaşacağını biliyorsanız bu durumda doğum lekesini gidermenizde bir sakınca yoktur.

Şeyh ibn Useymin Rahimehullah’a şöyle soruldu:

“ Bir genç kızın yüzünde 6- 8 noktadan oluşan siyah bir lekeler mevcuttur. Bu lekeleri hastanede lazer veya başka yöntemle gidermenin hükmü nedir?

Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir.

Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir. Birinci hükmün delili: “Allah cildi değiştirenlere ve değiştirme talebinde bulunanlara, dişleri törpüleyenlere ve törpülenmesini isteyenlere lanet etmiştir” çünkü bunlar güzellik uğruna yapılır.

İkinci hükmün delili: Kusurların giderilmesidir. Ayrıca burnu kesilen bir sahabe gümüşten bir burun edinmiştir. Burnu koktuğu için Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ona gümüş yerine altından burun edinmesine izin vermiştir. Çünkü bu kusurların giderilmesi olarak değerlendirilir.

Bu kural ışığında hareket edebilirsiniz. Zira tenin rengini siyahtan beyaza çevirmeye uğraşmak haramdır. Çünkü bu Allah’ın yarattığını güzellik uğruna değiştirmektir.

Şayet şaşılığın giderilmesine ne dersiniz? Diye sorulursa, bu güzellik için mi yapılır yoksa kusurların giderilmesi için mi?

Cevap: Bu kusurların giderilmesi için yapıldığı itibarıyla caizdir. Aynı şekilde dişler öne doğru bariz bir şekilde şekil değiştirmişse onu düzeltmekte sakınca yoktur. (Fetava Nur ala darb 83/11)

Bunun üzerine söz konusu doğum lekesi, şayet doktorların ifade ettiği gibi cilt hastalıkları olduğu endişesi varsa bu durumda giderilmesinde sakınca yoktur. Ancak buna rağmen cilt hastalıklarında uzman ve güvenilir bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi