Perşembe 9 Recep 1446 - 9 Ocak 2025
Türkçe

Harem’e girerken yapılan hatalar

Soru

İhramlı bazı kişilerin hareme girerken sünnet olmayan belirli dualarda bulundukları ve belirli bir kapıdan girdiklerini görüyoruz. Bu yapılanlar doğru mu?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

,

Harem’e girilirken yapılan hataları şu şekilde açıklanabilir:

Birincisi: bazı kişiler hacının veya umrecinin hareme girerken mutlaka belirli bir kapıdan girilmesi gerektiğine inanırlar. Örnek olarak umreyi eda etmek için Umre kapısından girilmesi, başkaları selam kapısından girilmesi gerektiğine inanırlar ve farklı kapıdan girildiğinde mekruh ve günah olduğunu bilirler. Ancak bu inancın hiçbir aslı yoktur. Hac ve umreye gelen bir kimse, istediği kapıdan girebilir. Hareme girdiğinde Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem’e salavat getirsin ve şöyle desin: “Allah’ım! Günahlarımı affet ve bana rahmetin kapılarını aç” (Muslim 713)

İkincisi: bazı kimseler Hareme giriş esnasında Ka’beyi gördüğünde sünnette olmayan bir takım dualar yaparlar. Ancak bu uygulama bidattır. Şüphesiz Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ve sahabelerin yapmadıkları bir söz, eylem veya inanç ile kulluk yapmak bidattır. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem bundan sakındırmıştır.

Üçüncüsü: Bazı kişiler, hareme girmenin selamı (tahiyatul mescid)  tavaf olduğunu bilir. Yani her harem’e girdiğinde mutlaka tavaf yapmak gerektiğine inanılır. Ancak durum böyle değildir. Tahiyetul mescit konusunda Mescid-i Haram, diğer mescitler gibi aynı hükme tabidir. Zira Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: “Biriniz mescide girdiğinde iki rekat namaz kılmadan oturmasın” (Buhari 444, Muslim 714)

Fakat harem’e tavaf için girdiğinde bu tavaf, ister hac ve umre tavafı olsun ister nafile bir tavaf olsun tavafı yapmak iki rekat tahiytul mescid namazının yerine geçer. İşte bu uygulamada haremin selamı tavaftır anlamı açıkça ortaya çıkmaktadır. Bunun üzerine farz namazını kılmak veya ilim tahsili gibi nedenlerden dolayı hareme girildiğinde oturmadan önce iki rekat namaz kılmak diğer mescitlerde olduğu gibi harem için de geçerli olup sünnettir.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: "Hacı ve Umrecinin Düştükleri Hatalar Rehberi" adlı kitaptan