Perşembe 9 Şevval 1445 - 18 Nisan 2024
Türkçe

Kurban kesmek kimlerden geçerli olur?

Soru

Ben eşim ve çocuklarım toplam sekiz kişilik bir aileyiz. Hepimiz için bir kurban yeterli olur mu? Eğer yeterli oluyorsa ben komşumla birlikte ortaklaşa bir kurban kesebilir miyiz?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Koyun cinsinden bir kurban, bir adama, ailesine ve adına kesmek istediği Müslümanlar için geçerli olur. Aişe Radiyallahu anha şöyle dediği rivayet edilmiştir: Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem ayakları siyah, karnı siyah ve gözlerin etrafı siyah boynuzlu bir koç getirilmesini istedi. Kurban etmesi için kendisine (böyle bir) koç getirildi. Sonra Resulullah sallallâhu aleyhi ve sellemYâ Âişe ‘ Bıçağı getir’ dedi. Aişe Radiyallahu anha dediğini yaptı. Sonra Resulullah sallallâhu aleyhi ve sellem bıçağı almış ve koçu tutarak yatırdı,sonra kesmek için hazırlık yaparak şöyle dedi: ‘Bismillah! Ey Allahım! Muhammed'den, Muhammed'in ailesinden ve Muhammed'in ümmetinden kabul eyle!’dedi ve onu kurban etti.’ Muslim (1967)

Ebu Eyyub el Ensari Radiyallahuanhu şöyle buyurmuştur: ‘Resulullah sallallâhu aleyhi ve sellem zamanında bir adam kendisi ve ailesi için bir koyun kurban keserdi. Kendileri yiyip başkalarına yediriyorlardı.’ İbni Mace, Tirmizi, elbani 1216

Bir kimse kurban koyun ve ya keçiyi kendisi, ailesi ve ailesinden ölü ve ya diri kimin için kesmiş ise onlar için geçerli olur. Eğer kesmeye niyet ettiğinde herhangi bir genelleştirme ya da özelleştirmede bulunmadan keserse bu kurban, örf ve dilde ‘aile’ kelimesi kimi kapsıyorsa onlar için geçerli olur. Aile örfte; bakımını üstlendiği eşleri, çocukları ve akrabalarıdır. Sözlükte ise; onun soyundan, babasının soyundan, dedesinin soyundan ve dedesinin babasının soyundan gelen bütün akrabalarıdır.

deve ve ya ineğin yedide biri, bir koyuna eş değerdir. Bir kimse kendisi ve ailesi için deve veya ya ineğin yedide biri olan hisseyi kurban ederse bu onun için geçerli olur. Çünkü Resulullah sallallâhu aleyhi ve sellem kurbanda deve veya ineğin yedide bir hissesini bir koyuna eşit kılmıştır.

İkincisi:

Bir koyunu İki ve ya daha fazla kişi tarafından ortaklaşa kurban edilmesi geçerli değildir. Çünkü Kur’an’da ve sünnette böyle bir dayanak yoktur. Aynı şekilde sekiz kişinin bir deve ve ya ineğe ortak olması da geçerli değildir (Ama yedi kişinin bir deve ve ya ineğe ortak olması geçerli olur.). Çünkü ibadetler tevkifi olup sayılarında ve şekillerinde sınırı aşmak caiz değildir. Sevaba ortak olmak bunun dışındadır. Daha önce de geçtiği gibi sevaba ortak olmanın sınırı yoktur.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi