Pazartesi 24 Cemaziyel-Evvel 1446 - 25 Kasım 2024
Türkçe

Uçağa Binen Kişi Ne Zaman Orucunu Açar?

Soru

Uçağa binen kişi ne zaman orucunu açar?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Güneş batıp yeryüzünde iftarını açar sonra da uçak(a binip) uçtuğu durumda güneşi görürse o kişinin bir şey yemeden içmeden kendini tutmasına gerek yoktur (yani oruçsuzluk hali devam eder). Çünkü o orucunu bir tam gün olarak tamamlamıştır zaten. İbadeti tamamladıktan sonda yeniden yapmasına  gerek yoktur. Güneşin batmasından önce uçak(a binip) uçtuğu durumda orucunu tamamlamak istiyorsa orucunu güneşin havadayken battığı yere kadar bozmaz. Pilotun iftar (vakti girmiş) olsun diye güneşin gözükmediği bir seviyeye doğru inmesi caiz olmaz. Çünkü o, hile yapmış olur. Ancak uçuşun maslahatı için iniş yaparsa; güneşin yuvarlaklığı kaybolmuşsa-gözükmezse iftar yapabilir. 

Şeyh İbn Baz’ın şifahi olarak verdiği cevaplardan. Oruç Hakkında 70 Mesele risalesine bakınız.

Daimi Fetva Kurulu şöyle demiştir: “Oruçlu bir kimse uçaktayken saat ve telefon aracılığıyla en yakın olduğu şehrin iftar ettiğine vakıf olduğu  ve o (esnada) uçağın yüksekte oluşu nedeniyle güneşi görüyor olduğu bir durumda o kimse orucunu açamaz. Çünkü Allah teala şöyle buyurur: “Akşam oluncaya kadar oruca devam edin.” (Bakara, 187) Bu maksat onun hakkında güneşi görmeye devam ettiği sürece gerçekleşmemiş olur. Ancak onun hakkında gündüzün bitmesinden sonra şehirde iftar ettiği, sonra uçak(a binip) uçtuğu, sonra da güneşi gördüğü bir durumda ise oruçsuzluk haline devam eder. Çünkü onun hükmü uçağa binip uçtuğu şehrin hükmüdür. Gündüz de kendisi oradayken bitmiştir.”

Yine Daimi Fetva Kurulu bir başka soruya verdiği cevapta şöyle demiştir:

“Bir şahıs Ramazan’da gündüz vakti oruçluyken ve orucunu akşama kadar sürdürmek istiyorken uçakta olduğu durumda güneş batıncaya orucunu bozması caiz olmaz.” (Mecmûu Feteva el-Lecnetü’d-Daime, 10/136-137)

Allah en iyisini bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi