Allah’a hamd olsun.
İtikâfta mescitten çıkmak, itikâfı iptal eder. Çünkü itikâf; mescitte ibadet niyetiyle beklemektir.
İtikâfa giren kişi; sadece helaya gitmek, abdest almak, yemek getirmek vb. mescitte yapılması mümkün olmayan zaruri durumlar için çıkabilir.
Zira Aişe Radiyallahu anha’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem “İtikâfa girdiğinde bir ihtiyacı olmadığı müddetçe evine girmezdi” (Buhari 2092, muslim 297)
İbn kudame Rahimehullah şöyle dedi: “İhtiyaç”tan maksat; helaya gitmek, yeme ve içme gibi zorunlu durumlardır. Mescid dışında uzun süre kalmamak şartıyla bu ihtiyaçlar giderilebilir” (el muğni 4/466)
Kişi, çalıştığı işe gitmek için mescitten çıkarsa itikâfı geçersiz olur.
Daimi Fetva Kurulu’na şöyle soruldu:
İtikâfta bulunan kişi, hasta ziyaretine veya davete icabet edebilir mi? Ailesinin ihtiyaçlarını giderebilir mi? İşine gidebilir mi? Diye sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:
Sünnet olan şudur: itikafa giren kişi, itikaf esnasında hasta ziyaret yapmaz, davete icabet etmez, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaz, cenazeye katılmaz, herhangi bir işte çalışmaz. Zira Aişe Radiyallahu anha’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: “İtikafa giren kişiye sünnet olan; hastayı ziyaret etmemesi, cenazeye katılmaması, eşine yaklaşmaması ve zaruri ihtiyaç dışında dışarıya çıkmamasıdır” Ebu Davud 2473
Daimi Fetva Kurulu 10/410
En iyisini Allah bilir.