Allah’a hamd olsun.
Sakız, çiğnemekle birtakım maddeler çıkarmaktan ve mideye girmesinden yoksun değildir. Bunun içindir ki oruçlunun, Ramazan'ın gündüzünde sakız çiğnemesi câiz değildir. Sakız çiğnemek yerine çeneye özel birtakım egzersizler yapabilir ve güneşin batışından fecre kadar sakız çiğneyebilir.
Eğer tükürükle çözülmeyen ve çiğnemekle birtakım maddeler çıkarmayan sakız bulunursa, orucu bozmadığı için oruçlunun onu kullanması câizdir. Çünkü bu tür sakızdan hiçbir şey mideye girmez. Fakat babanızın durumunu ve mazeretini bilmeyen insanların onu dîninde itham etmemeleri için onların önünde sakız çiğnemesi tavsiye edilir.
Bu tür sakız bulunamazsa veya babanız gündüz çiğnenen ve halk arasında bilinen normal sakızı çiğneme ihtiyacı duyarsa ve çiğnemediği takdirde iyileşmesi gecikiyorsa veya hastalığı artıyorsa, Ramazan'da oruç tutmaması (orucu bozması) ona câiz olur. Fakat oruç tutmadığı günleri kaza etmesi gerekir. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:
... وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ... [ سورة البقرة من الآية: 185 ]
"... Her kim de onda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin…" (Bakara Sûresi: 185)
Allah Teâlâ en iyi bilendir.