Allah’a hamd olsun.
Tuvalet ihtiyacını gideren kimsenin temizlenmesi vaciptir. Şüphesiz temizliğin su ile yapılması en doğrusudur. Ayrıca su dışında necaseti gideren kağıt mendil, kumaş, taş vb. şeylerle de temizlik yapılabilir.
Şeyh İbn Useymin şöyle dedi:
Tuvalet ihtiyacını gideren kimse şu üç durumdan birinde olur:
Birincisi: Su ile temizlenmek/istinca
Bu yöntem caiz olup delili şudur:
Enes Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem tuvalet ihtiyacını gidermek istediğinde ben ve benim yaşımda bir çocukla çıkardık. Bir ibrik su ve sopa taşırdık, kendisi su ile temizlenirdi” (Buhari 149, Muslim 271)
Şüphesiz bu konuda asıl olan necasetin su ile giderilmesidir.
İkincisi: Taş ile temizlenmek/isticmar
Taş ile temizlenmek geçerlidir. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem uygulaması ve sözü bu konuya delildir. Rivayet edildiğine göre Selmal şöyle dedi: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, üç taştan daha az taşlarla temizlenmemizi yasakladı” (Muslim 262)
İbn Mesud Radiyallahu anhu şöyle dedi: Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem tuvalete gittiğinde üç taş talep etti. Getirilen arasında kurumuş hayvan dışkısı vardı. Onu attı ve bu pistir” dedi. (Buhari 155)
Ebu Hureyre Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre kendisi Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem için taş topladı yanına bıraktıktan sonra gitti.(Buhari 154)
Bu hadisler gereğince taş ile temizlenmek caizdir.
Üçüncüsü: Taş ile temizlendikten sonra su ile temizlenmek.
Bu uygulama Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem’den rivayet edildiğine dair bir bilgimiz yok. Ancak temizlik açısından daha etkili olduğu kesindir. (el Şerhulmumti 1/103-105)
Bunun üzerine temizlenmenin gerçekleşmediği iddiasıyla namazı bırakmanız veya vakti çıkıncaya kadar ertelemeniz hususunda mazeretiniz yoktur. Çünkü temizliği kağıt mendil vb. şeylerle temizlenebilirsiniz. Herkes cebine bir miktar peçete koyabilir ve gerektiğinde kullanabilir. Ayrıca su ile temizlenmene neyin engel olduğunu açıklamadınız. Zira “abdest alıp namaz mı kılayım yoksa namazı mı bırakayım?” Demektesiniz. Bunun anlamı su mevcuttur. Böylece suyu tuvalete taşıyıp temizlenebilirsiniz. Bunu yapamazsanız peçete vb. şeylerle temizlenir abdest alır ve namazınızı kılarsınız. Kesinlikle namazı geciktirmeniz veya bırakmanız caiz değildir.
En iyisini Allah bilir.