Allah’a hamd olsun.
Hamd, yalnızca Allah'adır.Birincisi:
Her türlü ticari sigorta sözleşmeleri, haram olan sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler, kumar, aldatma ve sahtekârlık içermektedir.
Nitekim serbest (zorunlu olmayan) ticari sigorta yaptırmanın (bu sigortaya iştirak etmenin) haram olduğunu (8889) ve (39474) soruların cevaplarında açıklamıştık.
İkincisi:
Aslolan; kazadan doğan zararı, kazayı yapan kimsenin yüklenmesi ve tazminatı onun ödemesidir.Eğer kazayı yapan kimse, zararı karşılaması için sigorta şirketiyle sözleşme imzalamış ise, bu takdirde hak sahibinin hakkını ve tazminatını eksiksiz olarak almasında herhangi bir sakınca yoktur. Kazayı yapan kimse ile sigorta şirketi arasındaki alış-verişin haram oluşunun, hak sahibi ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu sebeple zarara uğrayan kimsenin, zararı ödeme taahhüdünde bulunan herkesten hakkını alabilir. Sigorta şirketi de bu hakkı ödemeyi taahhüt etmiştir.
Nitekim (70318) nolu sorunun cevabında, değerli âlim Abduulah b. Abdurrahman el-Cibrîn'in bunun câiz olduğu konusundaki fetvâsının açıklaması geçmişti.
Buna göre:
Uğradığınız zararın karşılığını -aylık olarak da olsa- sigorta şirketinden almanızda size bir sakınca yoktur. Aynı şekilde size eşlik edecek ve yardımcı olacak kimsenin de bu hakkı almasında kendisine herhangi bir sakınca yoktur.
Allah Teâlâ'dan size şifâ, başınıza gelen musibete karşılık âhirette size ecir ve sevap vermesini dileriz.
Allah Teâlâ en iyi bilendir.