Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

Kadının Oruçluyken Dudağına Ruj Sürmesi Orucu Bozar Mı?

Soru

Ramazan’ın gündüzünde dudak boyası sürmenin hükmü nedir? Orucu bozar mı? Bilinmelidir ki bunların bir kısmının hafif bir tadı olmakta diğer bazısının da hiç tadı olmamakta bazı ruj türleri kupkuru olmakta bazısı da ıslak olmaktadır.

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Cildin dış yüzeyine sürülen tüm kremler (yağlar, boyalar); ister geçirgen yapıda olsun ister geçirgen yapıda olmasın, ister ilaç amaçlı olsun isterse nemlendirme amaçlı olsun, ister süslenmek ve güzelleşmek için olsun yahut bunlardan başka bir şey için olsun fark etmez orucu bozanlardan sayılmaz. Ancak oruçlu kişi onu yutarsa bundan müstesnadır (bozulur). Beraberinde mideye giden bir şey yutma olmadığı sürece mücerret bir tadın var olması oruca etki etmez.

Şeyh İbn Baz rahimehullah’a (Mecmûu’l-Fetevâ, 15/260’ta) şöyle soruldu: “Ramazan’ın gündüzü esnasında sürme çekmenin ve kadınlar için birtakım makyaj malzemeleri kullanmanın hükmü nedir? Bu, orucu bozar mı yoksa bozmaz mı?”

O da şöyle cevapladı: “Alimlerin iki görüşünden daha doğru olanına göre sürme çekmek mutlak olarak ne erkeklerin ne de kadınların orucunu bozar. Fakat efdal olan, oruçlunun bunu gece kullanılmasıdır. Aynı şekilde kendisiyle yüz güzelliğinin sağlandığı sabun, krem yahut bunun dışında cildin dış kısmına sürülen (kozmetik) ürünlerde de durum böyledir. Kına (sürmek), makyaj (ürünleri) ve buna benzer ürünler bunlardan bazılarıdır. Oruçlu için bunların hiçbirinde bir problem yoktur. Ancak bu tür ürünlerin kullanılmasında yüze zarar oluştuğu durumda, makyaj yapmak uygun olmaz. Allah başarıyı ihsan edendir.”

Şeyh İbn Useymin rahimehullah’a oruçlu bir kimsenin dudaktaki kuruluğu gidermek için merhem kullanmanın hükmüne dair soruldu, o da şöyle cevap verdi: “Bir insanın dudak ve burnu nemlendiren merhem türü bir şeyi kullanmasında yahut su ile veya bir bezle ya da buna benzer bir şeyle nemlendirmesinde bir mahzur yoktur. Ancak sertliği/kuruluğu gideren bu merhemden herhangi bir şeyin midesine ulaşmasına karşı tedbirli davranması gerekir. Kasıtsız bir şekilde bundan herhangi bir şey midesine ulaştığı takdirde de ona bir şey gerekmez. Örneğin ağzına su çalkalasa ve midesine su kasıtsız bir şekilde gitmiş olsa bundan dolayı orucu bozulmaz.” (Mecmûu’l-Fetevâ, 19/224)

Şeyh İbn Cibrin rahimehullah Fetevâ Ulemâu’l-Beledi’l-Haram, 201’de şöyle der: “Oruçlu olmakla beraber ihtiyaç durumunda vücuda krem sürmekte bir mahzur yoktur. Çünkü krem cildin yüzeyini nemlendirir, cildin iç (alt) tarafına nüfuz etmez. Sonra gözeneklere nüfuz ettiği farz edilse bile (bu) orucu bozucu kabul edilmez.”

Allah en iyisini bilir. 

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi