Perşembe 27 Cemaziyel-Evvel 1446 - 28 Kasım 2024
Türkçe

Hastalık nedeniyle iki namazı cem’ etmek

Soru

Mide kanseri hastalığına yakalanan bir hasta, ameliyat sonrası karın boşluğunda bir delik bırakıldı, bu delikten midenin atıkları çıkarılmaktadır. Hasta bu durumda iki namazı cem’ etmesi caiz olur mu?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Evet, iki namazı cem’  etmesi (birlikte kılması) caizdir. Öğlen ve ikindi namazını, akşam ve yatsı namazını cem’ edebilir. İster cem’ i takdim (birinci namaz vaktinde kılar), ister cem’i te’hir yapar (ikinci namaz vaktinde kılar). Hastalık yüzünden oluşan bu meşakkat, iki namazı cem’ etmeyi mübah kılan sebeplerdendir. Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem istihaza yani adet dönemi dışında da kanaması olan kadınlara iki namazı cem’ etmesine ruhsat vermiştir. (Ebu Davud 287, Tirmizi 128,)

Şüphesiz istihaza da bir hastalıktır. İmam Ahmed, hastanın iki namazı cem’ etmesi ile ilgili şöyle delil getirmiştir: “Hastalık yolculuktan daha meşakkatli bir durumdur” ayrıca  İmam Ahmed güneş batımından sonra hacamat yapmış, akşam yemeğini yemiş daha sonra akşam ve yatsı namazını cem’ etmiştir.” (Keşşaf el Kina’ 5/2)

Uyarı:

İki namazı cem’ edilmesine ruhsat verilen kişi, namazları kısaltmadan kılmalıdır. Çünkü namazı kısaltma ruhsatı, sadece yolculara verilmiştir. Hastalık nedeniyle cem’ ederken namazları kısaltma düşüncesi tamamen yanlış bir düşüncedir.

Şeyhulislam İbn Teymiye Rahimehullah şöyle dedi: Namazı kısaltmanın tek sebebi yolculuktur. Yolculuk dışında namazı kısaltmak caiz değildir. Namazları cem’ etmenin sebebi ise ihtiyaç ve özürdür. Bunun üzerine kişi ihtiyaç duyduğunda yolculukta, yağmurda, hastalıkta vb. sebeplerden dolayı namazları cem’ edebilir. Çünkü amaç zorluğun ümmetten kaldırılmasıdır. (Mecmu el fetava 22/293)

Tüm Müslüman hastalarına yüce Allah’tan  şifa verilmesini diler ve onlara sabır, rıza ve hayırlar rızıklandırılmasını temenni ederiz.           

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi