جمعه 17 شوال 1445 - 26 آوریل 2024
فارسی

آیا شرط است که روزه‌های شش روز شوال را پی در پی بگیریم؟

سوال

در مورد روزه‌های شش روز شوال، آیا حتما باید پشت سر هم باشند، یا می‌توانم آن را به صورت پراکنده به جا بیاورم؟ چون قصد دارم این روزه‌ها را در سه مرحله یعنی روزهای تعطیل پایان هفته بگیرم.

متن پاسخ

الحمدلله.

پشت سر هم بودن روزه‌های شوال الزامی نیست، یعنی اگر این روزه‌های را پراکنده یا پی در پی به جای بیاورد اشکالی ندارد، و هر چه زودتر این روزه‌ها را بگیرد بهتر است زیرا الله متعال می‌فرماید:

فَاسْتَبِقُواْ الْخَيْرَاتِ [بقره: ۱۴۸]

(پس در کارهای نیک بر یکدیگر پیشی بگیرید).

و می‌فرماید:

وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ [آل عمران: ۱۳۳]

(و بشتابید به سوی نیل مغفرتی از پروردگار خویش).

و موسی ـ علیه السلام ـ خطاب به پرورگار خود می‌فرماید:

وَعَجِلْتُ إِلَيْكَ رَبِّ لِتَرْضَى [طه: ۸۴]

(و من ای پروردگارم به سویت شتافتم تا خشنود شوی).

همینطور به سبب آنکه تاخیر دارای آفات خود می‌باشد و این رای شافعیه و گروهی از حنابله است (که زود انجام دادن آن را بهتر می‌دانند)، اما زود انجام ندادن آن اشکالی ندارد حتی اگر این روزه‌ها را به وسط یا پایان ماه موکول کند.

امام نووی ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

اصحاب ما می‌گویند: روزه‌ی شش روز از شوال به دلیل این حدیث مستحب است و می‌گویند: مستحب است که این روزه‌ها را پی در پی در اول شوال انجام دهد، اما اگر پی در پی نباشد و از اول شوال به تاخیرش اندازد هم جایز است و به دلیل عام بودن لفظ حدیث، اصل سنت را انجام داده است. در این مورد اختلافی نزد ما نیست و احمد و داوود نیز همین را گفته‌اند المجموع شرح المهذب.

منبع: شیخ محمد صالح المنجد