جمعه 21 جمادی الاولی 1446 - 22 نوامبر 2024
فارسی

در طلاق شرط نیست که زن از آن آگاه باشد یا در برابر او گفته شود

سوال

سه سال پیش شوهرم من را طلاق داد و همهٔ فرایند طلاق از طریق وکیل انجام شد. شوهر سابق من مناقشه در این زمینه را نپذیرفت برای همین طلاق بین ما به شکل توافقی انجام شد. چیزی که می‌خواهم بدانم این است که تا الان ایشان کلمهٔ طلاق را به من نگفته و برخی به من گفته‌اند که باید این کلمه را شفاهی به من بگوید. امیدوارم این امر را برای من توضیح دهید چون خیلی نگرانم کرده است.

متن پاسخ

الحمدلله.

در طلاق شرط نیست که شوهر طلاق را در برابر همسرش به زبان بیاورد یا آنکه همسرش از آن مطلع باشد. هر گاه مرد لفظ طلاق را به زبان بیاورد یا آن را بنویسد، این طلاقِ صحیحِ واقع شده به حساب می‌آید حتی اگر همسرش از آن مطلع نباشد.

پس اگر همسر شما فرایند طلاق را نزد یک وکیل انجام داده، این طلاق صحیح است و واقع شده است. پرسش‌های شمارهٔ (9593 ) و (20660 ) را ببینید.

از شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ پرسیده شد:

شخصی مدتی طولانی نزد زنش نبوده و نزد خودش او را طلاق داده است و به او اطلاع نداده است. آیا این طلاق واقع می‌شود؟

ایشان چنین گفتند:

«طلاق واقع می‌شود حتی اگر زن از آن مطلع نباشد، بنابراین اگر شخصی طلاق را به زبان بیاورد و بگوید: زنم را طلاق دادم، زنش طلاق داده می‌شود، چه از آن آگاه باشد و چه نباشد، برای همین اگر فرض کنیم که زن از این طلاق آگاه نباشد و از آن مطلع نشود مگر پس از گذشت سه حیض، عده‌اش به پایان رسیده با وجود آنکه [از وقوع طلاق] آگاه نبوده است. همینطور اگر مردی از دنیا برود و همسرش از وفات او مطلع نشود مگر پس از گذشت عده، در آن حالت با گذشت مدت عده دیگر عده‌ای بر او نیست».

(فتاوی ابن عثیمین: ۲/۸۰۴).

منبع: سایت اسلام سوال و جواب