دوشنبه 22 جمادی الثانی 1446 - 23 دسامبر 2024
فارسی

آیا خارج شدن اندکی لکه‌های تیره از زنان تاثیری بر حج یا عمرهٔ آنان می‌گذارد؟

سوال

من دوماهه باردار بودم ولی دو روز پیش از رفتن به حج، جنینم سقط شد و کاملا پاک بودم اما در روز ترویه، شب هنگام متوجه اندکی ترشح کدر شدم که شبیه به ترشحات روزهای آخر عادت ماهیانه بود، یعنی خون نبود بلکه چرکی قهوه‌ای رنگ بود. با این حال حج خود را به پایان رساندم؛ آیا حج من درست است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

ترشحاتی که شما دیده‌اید تاثیری بر حج و عمره‌تان ندارد زیرا نه خون حیض است و نه خون نفاس بلکه ترشحاتی است که آن را «کدره» (لکه) می‌گویند و حکم این ترشحات این است که وضو را نزد جمهور علما واجب می‌سازد (باعث بطلان وضو می‌شود) بنابراین اگر قبل از طواف افاضه وضو گرفته‌اید، طوافتان به اجماع علما صحیح است و اگر قبل از آن وضو نگرفته‌اید علما در این باره اختلاف نظر دارند که آیا طواف بدون وضو درست است یا خیر؟

قبلا در پاسخ به سؤال (34695) به این مسئله پرداختیم و آنچه شیخ الاسلام ابن تیمیه و به تبع ایشان ابن عثیمین برگزیده‌اند این است که شرط نیست.

شیخ محمد بن صالح العثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «هر لکهٔ تیره یا زردی یا رطوبتِ پس از پاکی، همهٔ این‌ها حیض نیست و مانع از جماع مرد با همسرش نمی‌شود؛ زیرا حیض به شمار نمی‌آید.

ام عطیه ـ رضی الله عنها ـ می‌گوید: «ما زردی و تیرگی را چیزی به حساب نمی‌آوردیم» به روایت بخاری. ابوداوود افزوده است: «پس از پاکی». سند وی صحیح است و بر این اساس می‌گویم: هر آنچه پس از اطمینان از پاکی رخ داد زیانی به زن نمی‌رساند و او را از نماز و روزه و مباشرت همسرش با او باز نمی‌دارد اما نباید برای دیدن پاکی عجله کند؛ زیرا برخی از از زنان هرگاه خونشان بند آمد سریع غسل می‌کنند، پیش از آنکه پاکی را ببینند. برای همین زنان صحابه پنبهٔ حاوی خون را برای ام المؤمنین عایشه ـ رضی الله عنها - می‌فرستادند، پس ایشان به آنان می‌فرمود: «عجله نکنید تا آنکه مایع سفید را ببینید».

(60 سؤالا عن أحکام الحیض، سؤال شمارهٔ ۲۴)

حاصل آنکه: حج شما ان شاء الله تعالی صحیح است و این ترشحات که بیرون آمده نه حیض است و نه نفاس.

والله اعلم.

منبع: سایت اسلام سوال و جواب