Allah’a hamd olsun.
Gördüğünüz akıntı hacc ve umrenizi etkilemez. Zira bu adet olmadığı gibi lohusalık da değildir. Bilakis lekeli akıntıdır. Bu tür akıntıların hükmü alimlerin cumhuruna göre abdest gerektirir. İfaza tavafı esnasında abdest alırsanız âlimlerin icmasına göre tavafınız geçerlidir. Ancak abdest almadıysanız bu konuda âlimler ihtilafa düşmüşler. Taharet olmadan tavaf geçerli mi değil mi?
(34695 ) nolu sorunun cevabına detayları görebilirsiniz.
Şeyhulislam İbn Teymiye ve Şeyh İbn Useymin’e göre abdest şart değildir.
Şeyh Muhammed bin Salih el Useymin Rahimehullah şöyle dedi:
Taharet sonrası gelen sarı veya kahverengi lekeler veya rutubetler adet olmadığı gibi namaz veya oruca engel değildir. Ayrıca cinsel ilişkiye de engel teşkil etmez çünkü adet değildir.
Um Atiye şöyle dedi: “Sarı veya kahverengi lekelerini önemli bir şey görmezdik” (Buhari) Ebu Davud rivayetinde “Taharetten sonra” eki mevcuttur. (Bu hadisin senedi sahihtir)
Bunun üzerine kesin bir taharetten sonra bu tür akıntıların oluşması kadına bir zararı yoktur. Namaz kılabilir, oruç tutabilir ve cinsel ilişkiye girebilir. Bununla birlikte taharet belirtilerini görmeden aceleci davranmamak lazım. Çünkü bazı kadınlar kan kuruduğu zaman ve tahareti görmeden hemen yıkanırlar. Bu nedenle bazı sahabe kadınlar Aişe Radiyallahu anha’ya pamuk gönderip teyit alırlardı. Aişe Radiyallahu anha: “Beyaz sıvıyı görmeyinceye kadar acele etmeyin!” derdi.
Sonuç olarak haccın inşaallah geçerlidir. Bu tür akıntılar adet veya lohusalık sayılmaz.
En iyisini Allah bilir.