Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

Akika kurbanına baba ile anne ortak olabilirler mi?

162021

Yayınlama tarihi : 13-05-2011

Gösterimler : 10908

Soru

Ben ve eşim (hanımım) memuruz. Çocuklarımızın Akika kurbanları için ikimiz birlikte ortak olabilir (beraber satın alabilir) miyiz?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Hamd, yalnızca Allah'adır.

Öncelikle Akika kurbanı, baba için sünnettir. Babadan başkası için sünnet değildir.

Değerli âlim el-Behûtî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:

"Akika kurbanı, baba için müekked sünnetir. Babadan başkası için müekked sünnet değildir." ("Metâlibu Uli'n-Nuhâ"; c: 1, s: 614)

Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:

"Akika kurbanı, müekked sünnetir. Erkek çocuğu için iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyundur. Erkek çocuğu için sadece bir tane koyun keserse, bunda bir sakınca yoktur. Bu sebeple Akika kurbanı, sadece baba için sünnetir.Bir kimse, Akika kurbanının kesim vakti geldiği (çocuğu doğduğu) zaman fakir olursa, kendisine bir şey gerekmez. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

فَاتَّقُوا اللهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ... [ سورة التغابن من الآية: 16 ]

"(Ey mü’minler!) O halde gücünüz yettiği kadarıyla Allah’tan korkun (Allah’tan korkmada güç ve takatinizi harcayın)." (Teğâbun Sûresi: 16)

Bir kimse, Akika kurbanının kesim vakti geldiği (çocuğu doğduğu) zaman zengin olursa, bu kurban, babanın üzerinedir. Anne veya çocukların üzerine değildir." ("Açık Kapı Görüşmesi"; no: 216)

Eğer Akika kurbanını satın almak için erkeğin parası yetmiyorsa, ücretini ödemekte karısının ona yardım etmek isterse, bunda herhangi bir sakınca yoktur. Fakat bu yardım, Akika kurbanına ortak olmak için olmamalıdır.Örneğin erkeğin,bir koyunun ücretinin yarısını kendisi, diğer yarısını da karısının ödemesi gibi. Kadının ücreti öderken, malını kocasına hediye etme niyetinde olmalıdır. Kocası daha sonra koyunu satın alıp keser.

Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi