Allah’a hamd olsun.
Allah Teâlâ buyurdu ki:
لاَ يُكَلِّفُ اللهُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا. [ سورة البقرة من الآية: 286 ]
"Allah,kimseye gücünün yeteceğinden fazlasını yüklemez." (Bakara Sûresi: 286)
Ebu Hureyre'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
... وَإِذَا نَهَيْتُكُمْ عَنْ شَىْءٍ فَاجْتَنِبُوهُ، وَإِذَا أَمَرْتُكُمْ بِأَمْرٍِ فَأْتُوا مِنْهُ مَا اسْتَطَعْتُمْ. [ رواه البخاري ومسلم ]
"Sizi bir şeyden yasakladığım zaman ondan kaçının ve size bir şeyi (yapmanızı) emrettiğim zaman ise, ondan gücünüz yettiği kadarını yerine getirin." (Buhârî; hadis no: 6858. Müslim; hadis no: 1337)
Su ile abdest almanın farziyeti konusundaki Allah Teâlâ'nın açık emrine rağmenO, hastaya su ile abdest almayı bu farziyetin dışında tutmuş ve ona teyemmümü farz kılmıştır.
Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:
(( يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَقْرَبُواْ الصَّلاَةَ وَأَنتُمْ سُكَارَى حَتَّىَ تَعْلَمُواْ مَا تَقُولُونَ وَلاَ جُنُباً إِلاَّ عَابِرِي سَبِيلٍ حَتَّىَ تَغْتَسِلُواْ وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاء أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَآئِطِ أَوْ لاَمَسْتُمُ النِّسَاءَ فَلَمْ تَجِدُواْ مَاءً فَتَيَمَّمُواْ صَعِيداً طَيِّباً فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ إِنَّ اللهَ كَانَ عَفُوّاً غَفُوراً43)) [ سورة النساء الآية: 43 ]
"Ey îmân edenler! Sarhoşken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de cünüp iken -yolcu olmanız müstesna- yıkanmadıkça namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz veyahut da herhangi biriniz heladan gelirse veya kadınlarınızla cinsel ilişkiye girer de (yıkanacak) su bulamazsanız, temiz bir toprağa teyemmüm edin, (o topraktan) yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz ki Allah; çok affedici ve çok merhametlidir." ( Nisâ Sûresi: 43 )
Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir:
"Suyu kullanmaktan korkarsa veya suyu talep etmekle bedenine zarar verecekse..." Sözü; suyu kullanması sebebiyle bedeni zarar görüp hasta olursa, Allah Teâlâ'nın şu emrine girer:
... وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ ... [ سورة المائدة من الآية: 6 ]
"... Eğer hasta veya yolculukta iseniz..." ( Mâide Sûresi: 6 )
Aynı şekilde abdest azalarında veya bedeninin her yerinde yaralar olur da bu yaraları yıkadığında bedenine zarar verecekse, teyemmüm alır." ("eş-Şerhu'l-Mumti"; c: 1, s: 378-379)
Eğer zarar vermeden tenine su değdirme imkânı olursa, bunu yapmalıdır. O azayı ovması veya yıkamakta aşırıya gitmesi şart değildir.
Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:
"Aynı şekilde eğer kendisinde fazla burun sinüsleri varsa, burnuna su çekerken aşırıya gitmemelidir.Çünkü su çekerken aşırıya gitmek, suyun bu fazlalıklarda kalmasına ve daha sonra pis koku vermesine, dolayısıyla hastalanmasına veya onun zarar görmesine sebep olabilir. Bu kimseye: Burun deliklerine ulaşıncaya kadar suyu burnuna çekmen yeterlidir, denilir." ("eş-Şerhu'l-Mumti"; c: 1, s: 210)
Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- yine şöyle demiştir:
"Bir insanın burun sinüsleri varsa ve burnuna su çekerken aşırıya gider de bu sinüslerde kalır da kendisine acı verirse veya su kötü koku verecek şekilde bozulursa ve bu irin gibi bir sıvının oluşmasına sebep olursa, bu durumda deriz ki: Zararı kendinden savmak için bununa su çekerken aşırıya gitme!" ("eş-Şerhu'l-Mumti"; c: 1, s: 172)
Eğer abdest tenine zarar veriyorsa veya iyileşmesini geciktiriyorsa, teyemmüm alman gerekir. Bundan dolayı da sana hiçbir sakıncası yoktur.
Allah Teâlâ en iyi bilendir.