Çarşamba 15 Şevval 1445 - 24 Nisan 2024
Türkçe

İstem dışı idrar kaçıran engelli, nasıl temizlenir ve nasıl namaz kılar? Cünüp olduğu zaman teyemmüm alır mı?

Soru

Ben engelliyim ve istem dışı idrar kaçırıyorum, sürekli elbisemi değiştiremiyorum. Namazı nasıl kılmalıyım? Abdest alabilir ve haftada bir veya iki defa banyo yapabilirim. Cenabet durumlarda nasıl davranmalıyım?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

,

Birincisi: yüce Allah’ın size şifa vermesini diler ve başınıza gelen musibetten dolayı ecir kazanmanızı temenni ederiz.

Her kim istem dışı idrar kaçırırsa idrarın yayılmasını engelleyen bez vb. ürünleri kullanması gerekir. Daha sonra her namaz için abdest alınır. Şayet her namaz için abdest almak sıkıntı oluşturursa öğlen ile ikindi ve akşam ile yatsıyı birlikte kılınabilir. Kullandığı bezi sağlam bağlamışsa sürekli değiştirmesine gerek yoktur.

Maliki mezhebine göre bez vb. şeyleri kullanmak vacip değildir. Şayet bez kullanmak zor ise maliki mezhebine tabi olunabilir.

İkincisi:

Su kullanımında sıkıntı yaşamayan kimse, abdest alması vacip olup teyemmüm alması geçersizdir. Hatta kendisi abdest alamaz durumda olup ücretiyle başkasına abdest aldıracak birini bulursa bunu yapması gerekir.

Şayet ona abdest aldıracak veya teyemmüm aldıracak birini bulmazsa olduğu gibi namazını kılar. Daha sonra namazını tekrar etmesine gerek yoktur.

Üçüncüsü:

Cenabet gibi nedenlerden dolayı yıkanma gerekirse ve kendi başına yıkanamıyor ve ücretli veya ücretsiz banyo yaptıracak birini bulamazsan bu durumda teyemmüm almanız caiz olur. Ancak bu konuda gevşeklik kabul edilmez ve kendi başına yıkanma işlemini yerine getirmen için gerekli çaba sarf etmelisin. Fakat bunu yapamazsan o takdirde teyemmüm alabilirsin.

Başkası seni yıkayacağı zaman yıkanma, göbek ile diz arası örtülü olacak şekilde senin üzerine su dökmesiyle gerçekleşir.

Daha detaylı bilgi için  (101816) ve (40204) nolu soruların cevaplarına bakınız.

Bazı ilim ehline göre her kim yıkanamaz durumda olup abdest alabiliyorsa cenabet için teyemmüm alır sonra abdest alır. Şüphesiz bu uygulama daha ihtiyatlı olup daha iyidir. Böylece ilim ehlinin ihtilafından çıkılmış olunur.

Sonuç olarak abdest alabilir ve yıkanmakta sıkıntı yaşıyorsanız cenabet için teyemmüm alın ve namaz için de abdest alınız.

Hanefi ve Maliki mezhebine göre su ve teyemmüm taharetini bir arada yapılmaz. Yani ya abdest alır veya teyemmüm alır.

Şafii ve Hanbeli mezhebinde ise elinden geldiği kadarıyla suyla yıkanır gerisi için teyemmüm alır.

Şayet hasta, abdest alamaz ve gusül yapamaz durumdaysa  teyemmüm yeterli olur. Yüce Allah şöyle buyurdu: “…Eğer hasta iseniz veya seyahatte iseniz, yahut tabii ihtiyacınızı gidermişseniz veya kadınlarınızla cinsî birleşme yapmışsanız ve bu halde de su bulamamışsanız, o zaman temiz toprağa ellerinizi sürün ve onunla yüzünüzü ve kollarınızı hafifçe ovun …” maide/6

Suyu kullanmaktan aciz olan kimse suyu bulamamış hükmündedir.

Şayet abdest alabilir ama gusül yapamaz durumdaysan abdest al ve gusül yerine teyemmüm al yüce Allah şöyle buyurdu: “Elinizden geldiği kadarıyla Allah’tan sakının” (Teğabun 16).  Muvaffakiyet Allah’tandır.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi