Allah’a hamd olsun.
Şayet durum anlattığınız gibi bebek sağlıklı doğmuş ve on gün sonra ölmüşse sizin üzerinizde herhangi bir yükümlülük yoktur.
Ayrıca çocuktan kurtulma düşüncenizden dolayı size her hangi bir yükümlülük yoktur. Zira Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: “Yüce Allah, ümmetimin fiiliyata geçirmedikleri veya dile getirmedikleri sürece içlerinden geçirdikleri (kötü duygu ve düşüncelerini) bağışlamıştır.” (Buhari 2528, Muslim 127
İlacı ihmal etmeniz tazminatı gerektirmez. Zira alimlerin cumhuruna göre tedavi vacip değildir. Bilakis mustehap veya mübahtır. Çünkü tedavi ile arzulanan amaç gerçekleşebildiği gibi gerçekleşmeyebilir.
Şeyhulislam ibn Teymiye Rahimehullah şöyle dedi: Alimlerin cumhuruna göre tedavi vacip değildir. Şafii ve Ahmed bin Hanbel’in mezhep arkadaşlarından küçük bir gurup vacip olduğunu savunmuştur. (Mecmu el Fetava 24/269
Daimi Fetva Kurulu 21/404 şöyle geçmektedir: “Dokuzuncu ayda hamileydim, hastaneye gitmem gerektiren bir takım ağrılar meydana geldi, uzman doktor; bebeğin hayatını kurtarılması için acil bir ameliyat gerekir, zira normal doğum gerçekleşmesi imkansızdır.. dedi. Bu ameliyatı kabul etmedim. Doktor, acil bir şekilde ameliyat olmadığım takdirde bebek hayatını kaybedecek ve tehlikeli bir durum oluşur.. Dedi. Gerçekten de birkaç gün içerisinde bebek karnımda öldü.
Hocam! Bu konuda günahkar mıyım? Bebeğim ölümüne ben mi sebep oldum. Zira bebeğin hayatını kurtaracak ameliyatı kabul etmedim. Keffaret olarak ardarda iki ay oruç tutmam gerekir mi?
Cevap: konu anlattığınız gibiyse bebeğin ölümünden dolayı size her hangi bir sorumluluk yoktur. Çünkü ameliyatı kabul etmemeniz çocuğun hayatında ihmal sayılmaz ve ölümüne sebep kabul edilmez. Çünkü yapılacak ameliyatla amacın gerçekleşeceği kesin değildir. Böyle bir durumda genel ve asıl olan vaziyet zimmetin beri olmasıdır.
Muvaffakiyet Allah’tandır. Sonuç olarak size her hangi bir yükümlülük yoktur.
En iyisini Allah bilir.