Cuma 3 Recep 1446 - 3 Ocak 2025
Türkçe

Adetten temizlendiğine dair emin olunmadan namaz kılmak ve oruç tutmak

Soru

Bu gün adet süresi sona ereceğini bildiğim için sahur vaktinde yıkandım. Namaz kılıp oruç tuttum. Sabah vaktinden akşama kadar kan akmadı. Namaza gittiğimde adetin yeni sona erdiğini farkettim. Bu durumda namazım ve orucum geçerli midir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Kadın, adetten temizlendiğine dair kesin bir şekilde emin olmadan yıkanıp namaz kılması ve oruç tutması caiz değildir. Kadın, adetin sona erdiğini bezin renksiz kalması ve beyaz sıvı akmasıyla bilir. Bazıları da kanın kurumasıyla bilir. Kadın taharetinden kesin emin olmadan yıkanmaması gerekir.

İmam Buhari Rahimehullah şöyle dedi:

Kadınlar Aişe Radiyallahu anha’ya adetin sona erip ermediğini öğrenmek için pamuk gönderirlerdi. Bunun üzerine Aişe r.a: “Acele etmeyin pamuğu beyaz olarak görmeden temizlenmezsiniz” derdi.

Şeyh İbn Useymin Rahimehullah’a şöyle soruldu:

Sabah namazı vaktinden önce temizlenen ve yıkanan adetli kadının hükmü nedir?

Cevap: Sabah namazı vaktinden önce temizlendiğinden emin olursa orucu geçerlidir. Bu hususta önemli olan kadının temizlendiğinden emin olmasıdır. Zira bazı kadınlar temizlendiğini zannederler fakat daha sonra temizlenmediklerini görüyorlar. Bu nedenle bazı kadınlar durumlarından emin olmak için Aişe Radiyallahu anha’ya pamuk getirirlerdi. O da onlara: “Beyaz sıvıyı görmeyene kadar acele etmeyin” derdi.

Bu hususta kadına vacip olan husus, taharetinden emin olmasıdır. Taharete ulaştığında oruca niyet eder sabah vaktinden sonra da yıkanırsa olur. Ancak namazı kaçırmamak için yıkanması gerekir. (Mecmu Fetava İbn Useymin 17/53)

Soru soran kadın adetin bittiğinden emin olmadan yıkanmış ve taharetini geç vakitte yani güneş batımından sonra gerçekleşmiş. Bu durumda soru soran kişinin yaptığı doğru değil. Tuttuğu oruç da geçerli değil. Oruç tuttuğu bu günü kaza etmesi gerekir. Allah bizi faydalı ilme ve salih amele muvaffak kılsın.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi