جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

حدیثی ساختگی دربارهٔ خواندن نمازی دو رکعتی در پنجشنبه‌های ماه شعبان

سوال

از طریق ایمیل این پیام به من رسیده است: دو رکعت نماز در پنجشنبه‌های شعبان: رسول الله ـ صلی الله علیه و آله ـ می‌فرماید: «هر کس در این ماه دو رکعت بخواند که در هر رکعت سورهٔ فاتحه و قل هو الله احد را صد بار بخواند و پس از سلام نماز صد بار بر پیامبر ـ صلی الله علیه و سلم ـ درود بفرستد، خداوند همهٔ حاجت‌هایش را در امر دین و دنیایش برآورده خواهد ساخت». می‌خواهم از صحت این سخن مطمئن شوم و اینکه چگونه این دو رکعت را باید خواند، به ویژه که در آن آمده است سورهٔ قل هو الله احد را باید صد بار خواند. آیا در اثنای دو رکعت خوانده می‌شود یا پس از آن؟

متن پاسخ

الحمدلله.

این حدیث هیچ اساسی در کتب سنت ندارد و به نظر می‌رسد از احادیث ساختگی دربارهٔ فضایل نماز در شعبان باشد. دربارهٔ فضیلت شعبان و نماز در آن و شب نیمهٔ شعبان احادیث دروغین بسیاری ساخته شده است و علامه ابن حجر هیتمی ـ رحمه الله ـ می‌گوید: همهٔ احادیث مشهوری که دربارهٔ فضایل این شب ـ یعنی اولین جمعه از رجب ـ و شب نیمهٔ شعبان روایت می‌کنند باطل، دروغ و بدون اساس است اگرچه در برخی از کتب بزرگان مانند احیاء علوم الدین غزالی و دیگر کتب آمده است (الفتاوی الفقهیة الکبری: ۱/ ۱۸۴).

همینطور احادیثی دروغین دربارهٔ فضیلت نماز در برخی روزهای هفته ساخته‌اند.

شوکانی ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

دربارهٔ نمازی که برای روز یکشنبه و دوشنبه و دیگر روزهای هفته یاد می‌شود، هیچ اختلافی میان علمای حدیث نیست که این احادیث ساختگی است و چنین نمازی را هیچ‌یک از امامان دین مستحب ندانسته‌اند (الفوائد الموضوعة: ۱/ ۷۴).

بنابراین عمل به این حدیث دروغین ساختگی جایز نیست و برای کسی که قصد پیروی از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ را دارد احادیث صحیح برایش کافی است.