Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

Kur’an-ı Kerim-i Cepte Taşımak Veya Cep Telefonunda Bulundurmak

Soru

Kur’an-ı Kerimi ön veya arka cepte taşımanın hükmü nedir? Kur’an-ı Cep telefonunda Bulundurmanın hükmü nedir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Kur’an-ı Kerim-i Osman hattı şeklinde olması şartıyla cep telefonlarda bulundurmak caizdir. Şayet bu hat şeklinde olması mümkün olmadığı takdirde başka hat şeklinde olabilir. Daha fazla bilgi için (98922 ) ve (106961 ) nolu sorunun cevabına bakınız. ‎

Yırtılma ve aşağılamadan korumak şartıyla pantolon veya her hangi bir elbisenin cebinde bulundurmakta sakınca yoktur.

Daimi Fetva Kurulu’na (60/4) şöyle soruldu:

Birimizin cebinde Kur’an-ı Kerim bulunurken tuvalete girmenin hükmü nedir?

Cevap: Cepte Kur’an-ı taşımak caizdir. Ancak Kur’an ile tuvalete girmek caiz değildir. Böyle bir durumda saygı ve yüceltme gereği Kur’an-ı Kerim’e layık ve uygun bir şekilde bırakmak gerekir. Ancak Kur’anın çalınması vb. durumların olması durumda zaruri durumdan dolayı kendisiyle taşıyabilir.

Bununla birlikte pantolonun arka cebinde bulundurulduğu takdirde oturmak istediğinde üzerine oturuyorsa bu durumda arka cebe koymak caiz değildir. Bu durumun en hafif hükmü mekruh olur. Zira bir çok ilim ehli, Kur’an-ı yastık gibi başının altına koyması haram olduğunu savunmuştur.

Nevevi Rahimehullah şöyle dedi: Tüm Müslümanlar Kur’an-ı Kerim’i korumanın ve saygı gösterilmesinin vacip olduğuna dair icma etmişlerdir.

Şafii mezhep alimleri, Kur’ana yaslanmak veya başı üzerine koymak haram olduğunu söylemiştir. Hatta ilim kitaplarına da yaslanmak haram olduğunu söylemiştir.

Daha detaylı bilgi için: El Tibyan fi Edab Hemelet el Kur’an /128, el Burhan fi Ulum el Kur’an el Zerkeşi 1/478, adlı eserlere bakınız.

İbn Muflih Rahimehullah şöyle dedi:

Kur’an’a yaslanmak mekruhtur. İbn Temim bu konuyu el Riaye eserinde zikretmiştir.

Bekir bin Muhammed: Ebu Abdullah şöyle dediğini aktarır: Bir kimse, Kur’an’ı başının altına koyması ve üzerine uyuması mekruhtur.

El Kadi şöyle dedi: Mekruh olmasının sebebi aşağılamak olduğu içindir. Zira normal eşya muamele yapılmaktadır.

İbn Hemdan haram olduğunu savunmuş hatta için ayet bulunan ilim kitaplarının üzerine yaslanmak haram olduğunu söylemiştir. Şayet ilim kitaplarında ayet yoksa o zaman mekruh olur.

İbn Abdulkavi, Mecmeul Bahreyn adlı kitabında şöyle dedi: Kur’an’a, hadis kitaplarına veya içinde ayet olan kitaplara yaslanmak görüş birliğiyle haramdır. (el Adab el Şer’iyye 2/393)

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi