Allah’a hamd olsun.
,
Birincisi: Lohusalığın minimum süresi bulunmamaktadır. Şayet bir kadın doğumdan sonra birkaç gün içinde temizlenirse yıkanır, namaz kılar ve oruç tutar.
Şeyh İbn Useymin rahimehullah şöyle dedi:
“Kadın doğumdan sonra bir veya birkaç gün içinde temizlenirse lohusalıktan çıkmış olur ve namaz ona vacip olur. Tuttuğu oruç geçerli olup eşiyle ilişkiye girebilir. (Fetava ala derb)
Temizlik, adet veya lohusalıktan iki işaretle ayırt edilebilir.
Birincisi: Adetin sonunda beyaz suyun görülmesi.
İkincisi: kan, sarılık veya bulanıklıktan her hangi bir izin kalmaması. Daha fazla bilgi için : (156224) nolu sorunun cevabına bakınız.
İkincisi: Lohusalıktan sonra gerçekleşen tam temizlenme ardından görülen kan damlaları lohusalık sayılmaz. Bunun üzerine kadın namaz kılıp orucunu tutması gerekir.
Daimi Fetva Kurulu (4/259) fetvalarında şöyle geçmektedir:
“Eşi, Ramazan ayının on dokuzunda doğum yaptı, doğumdan dokuz gün sonra kanama durdu. Kadın, yıkanıp namaz ve oruca başladı. Ancak geceleri çok küçük kan damlaları görülmektedir. Bu kanı gündüzleri görmemektedir. Bu durumun hükmü nedir? Namaz ve orucu geçerli midir?
Cevap: “Şayet bu kadın net bir temizlik görmüşse namaz ve orucu geçerlidir. Gördüğü kan damlacıklar, lohusalık sayılmaz. Buna da kanama denmez ve lohusalık hükmü uygulanmaz.”
Bunun üzerine kesin temizlikten sonra oluşan her hangi bulgu; kadını namaz, oruç, ve eşiyle ilişkiye engel değildir. Ancak temizliği kesin görmeden acele etmemesi gerekir. Zira bazı kadınlar kan durduğu zaman temizlik oluşmadan hemen yıkanırlar. Oysa sahabe kadınlar, Aİşe radiyallahu anha’ya adetin bitimin anlamak için pamuk gönderdiklerinde onlara: “ beyaz suyu görmeyinceye kadar acele etmeyin” derdi.
En iyisini Allah bilir.