Perşembe 6 Cemaziyel-Evvel 1446 - 7 Kasım 2024
Türkçe

Muay Thai Gibi Dövüş Sanatları Eğitmeni Olarak Çalışmanın Hükmü

Soru

Muay Thai oynuyorum, genel olarak dövüş sanatlarını seviyorum ve eğitimimi bitirdiğimde antrenör olmak istiyorum ancak antrenör olarak çalışırsam stajyerleri yarışmalara sokmam gerekecek ve yüze vurmak haram olduğu için turnuvalarda dövüştürmenin caiz olmadığı fetvası bulunmaktadır. Bunun üzerine antrenör olmam caiz midir, değil midir?

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Dövüş Sanatlarının Hükmü

Aşağıdaki şer’i yasaklardan arınması şartıyla dövüş sanatlarıyla oynamanın bir sakıncası yoktur:

1- Yüzüne ve kafasına vurmak, rakibine zarar vermek gibi haramların işlenmesi.

İslamî Fıkıh Konseyi’nin Mekke’de verdiği kararda “Boks, serbest güreş ve boğa güreşi” konusunda şöyle geçmektedir:

Şûra Meclisi, bugün ülkemizde fiilen spor ve müsabaka sahalarında uygulanmaya başlanan söz konusu boksun İslam hukukunda yasaklanmış bir uygulama olduğuna karar vermiştir çünkü galip gelenlerden her birinin diğerine körlüğe, akut veya kronik beyin hasarına, ciddi kırıklara veya ölüme yol açabilecek ağır bedensel zararlar vermesine serbestlik verilmektedir. Bu tür sporlarda saldırganın sorumluluğu olmadığı gibi seyirciler, galibin zaferine ve kaybedenin zararına sevinç gösterileri yapmaktadır. Oysa bu İslam kurallarına aykırı olup tamamen veya kısmen caiz değildir. Yüce Allah şöyle dedi: “Kendi kendinizi tehlikeye atmayın.” (Bakara 195)

“…kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.” (Nisa 29) Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle dedi: “Kendinize ve başkasına zarar vermeyiniz.”

Dolayısıyla fıkıh alimlerine göre biri kendi canını başkasına helal kılıp beni öldür dese bile onu öldürmek caiz değildir. Şayet biri onu öldürürse sorumlu olup cezayı hak eder.

Bu bağlamda konsey, bu boksun fiziksel bir spor olarak adlandırılamayacağına ve yapılmasının caiz olmadığına karar verir çünkü spor kavramının zararsız egzersize dayanması gerekir. Bu nedenle boksun yerel spor programlarından ve uluslararası maçlarından çıkarılması gerektiğine, ayrıca gençlerin bu kötü davranışı öğrenmemeleri ve onu taklit etmemeleri amacıyla televizyon programlarında gösterilmesinin caiz olmadığına karar verildi.

Taraflardan her birinin diğerine zarar ve eziyet vermesine izin verildiği serbest güreşte ise şekil farklı olsa da konsey, yukarıda bahsedilen boksa tamamen benzer bir hareket olarak değerlendiriyor. Çünkü boksta bahsedilen tüm şer’î yasaklar, karşılıklı dövüşme tarzında gerçekleştiği için haram olan aynı hükme tabidir.” 

2- Erkeğin göbek ile diz arası arasındaki avret yerinin ortaya çıkarılması.

3- Kızların eğitimi de dahil olmak üzere erkek ve kadınlara karma eğitimin verilmesi.

4- Allah'ı zikretmekten oyalaması, namazın ve diğer farzların ihmal edilmesine neden olması.

5-Oyuncunun veya antrenörün önünde eğilmek. 

6-Sapkın fikirleri, büyü ve putperest dinlerle ilgili herhangi bir hususu içermesi.

7-Egzersiz yaparken müzik, davul ve diğer müzik aletlerinden birinin bulunması.

Eğer spor ve egzersizler bu şer’î yasaklardan arınmışsa, o zaman yapılmasında bir sakınca yoktur.

İkincisi:

Muay Thai Oynamanın Hükmü

Muay Thai veya Tayland Boksu; yüze vurmak, rakibe zarar vermek, mahrem yerlerini açığa çıkarmak, müzik aleti kullanmak gibi birtakım haram hususları içermektedir.

Bu haramlardan kaçınılmadığı takdirde bunu oynamak caiz değildir.

Üçüncüsü:

Dövüş Sanatları Eğitmeni Olarak Çalışmanın Hükmü

Dövüş sporları antrenörlüğü yapan bir kimsenin eğer oyuncuları bu haramlardan sakındırabiliyorsa bu alanda çalışmasında bir sakınca yoktur ancak buna gücü yetmiyorsa, caiz değildir. Aksi takdirde çalışması günaha yardım etme günahı kapsamına girer. Yüce Allah şöyle dedi: “İyilik ve takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah’ın cezası çok şiddetlidir.” (Maide 2)

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi