جمعه 10 شوال 1445 - 19 آوریل 2024
فارسی

آیا خواندن احادیث نبوی پاداش دارد؟

سوال

ادله‌ای دربارهٔ اجر قرائت قرآن کریم وارد شده است، اما آیا قرائت احادیث نیز پاداش دارد؟

متن پاسخ

الحمدلله.

بله قرائت علم همه‌اش دارای اجر است، آموختن علم و طلب علم از طریق قرآن و از طریق سنت اجر بزرگی دارد، زیرا علم از کتاب برگرفته می‌شود و از سنت برگرفته می‌شود. پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «بهترین شما کسی است که قرآن بیاموزد و آن را یاد دهد» به روایت بخاری (۵۰۷۲) و دربارهٔ قرائت قرآن احادیث پرشماری آمده است، از جمله این سخن رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ که فرمودند: «قرآن بخوانید، زیرا آن در روز قیامت به عنوان شفاعتگر یارانش می‌آید» به روایت مسلم (۸۰۴).

و ایشان ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «آیا یکی از شما دوست ندارد که به بطحان (نام دره‌ای در مدینه) برود و بدون آنکه مرتکب گناه یا قطع خویشاوندی شده باشد دو شتر بزرگ با خود بیاورد؟» گفتند: همهٔ ما این را دوست داریم ای رسول الله. فرمود: «قطعا اگر یکی از شما به مسجد برود و دو آیه از کتاب الله یاد بگیرد این برایش بهتر از دو شتر بزرگ است، و سه تا بهتر از [آن] سه تاست و چهار تا بهتر از [آن] چهار تاست، و [بهتر] از تعداد آن از شتران» به روایت مسلم (۸۰۳) یا چنانکه ایشان صلی الله علیه وسلم فرمودند، و این دال بر فضیلت آموختن قرآن و خواندن قرآن است.

و در حدیث ابن مسعود آمده است: «هر کس حرفی از قرآن بخواند یک حسنه دارد و حسنه به اندازهٔ ده برابر آن است» به روایت ترمذی (۲۹۱۰). همینطور اگر مسلمانی سنت بیاموزد، زیرا قرائت احادیث و مدارسهٔ آن اجر بزرگی دارد زیرا این از جملهٔ آموختن علم است. پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «هر کس راهی را پی گیرد که در آن در جستجوی علمی باشد، الله به سبب آن برای او راهی را به سوی بهشت آسان می‌سازد» به روایت ترمذی (۲۶۴۶) و این دال بر این است که دراست علم و حفظ احادیث و مذاکرهٔ آن از جملهٔ اسباب وارد شدن به بهشت و نجات از دوزخ است و چنین است سخن پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ که می‌فرماید: «هرکه الله به او ارادهٔ خیری داشته باشد او را در دین فقیه می‌گرداند» (متفق علیه) و تفقه در دین از طریق قرآن و از طریق سنت است و تفقه در سنت از جمله دلایل این است که الله برای بنده‌اش ارادهٔ خیر کرده است چنانکه تفقه در قرآن نیز دلیل بر آن است، و ادله در این باره بسیار است و الحمدلله».

(فتاوی نور علی الدرب شیخ عبدالعزیز بن بن باز: ۱/ ۱۱)