Jum'ah 19 Ramadhan 1445 - 29 Maret 2024
Indonesian

MENGATAKAN KEPADA ISTRINYA, ‘ANDA LEPAS DARIKU KALAU ANDA MENDAPATKAN VISA

Pertanyaan

Saya ingin bertanya apa yang dikatakan seorang lelaki kepada istrinya, seringkali dikatakan dalam berbagai kesempatana. ‘Kamu bebas dan lepas dariku’ kalau saya mendapatkan visa. Apakah hal ini termasuk cerai?

Teks Jawaban

Alhamdulillah.

Perkataan lelaki kepada istrinya ‘Anda bebas atau lepas dariku kalau melakukan ini dan itu. Termasuk sindiran dalam cerai. Perkataan cerai ada dua macam, jelas dan sindiran. Kata-kata jelas seperti anda cerai dan terceraikan. Ini jatuh cerai meskipun suaminya tidak meniatkannya.

Kata-kata sindiran seperti ucapan anda bebas, lepas dariku, pergi ke keluargamu dan semacam itu. Hal ini tidak jatuh cerai kecuali disertai dengan niatan cerai.

Dari sini, maka kalau suami dengan perkataannya ingin menceraikan, maka istirnya jatuh talak kalau dia mendapatkan visa. Kalau dia tidak ingin cerai, maka tidak terjadi apa-apa.

Wallahu’alam .