Allah’a hamd olsun.
Tişörtün üzerine ister çizim ister yazı konulsun tasarımınızda herhangi bir mahzur yoktur. Ancak gömlek satılırsa, fiyatının bir yüzdesini alırsınız ve satılmazsa sizden kesinti yapılmaz. Sen tasarım ile ortak oluyorsun, Amazon ise tişört ve pazarlama ile ortak oluyor. Bu nedenle, payınızın belirli bir miktar değil, fiyatın bir yüzdesi olması gerekir.
İbn Kudame -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: ‘(Ortaklardan birine fazla dirhem vermek caiz değildir.)’. Özetle, ortaklardan birinin hissesi bilinen dirhem (yaygın kullanılan para birimi) veya hissesi ile birlikte artı meblağ eklendiği zaman, örneğin kendisine şirketten bir hisse ve on dinar ayırması gibi, ortaklık batıl olur (bozulur).
İbnü'l-Münzir demiştir ki: Bildiğimiz âlimlerin hepsi, muzarebe (yani bir tarafın sermaye diğer tarafın emek koymasıyla meydana gelen ortaklık) eğer onlardan biri veya her ikisi kendilerine belli bir payı şart koşması durumunda batıl olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Al-Muğni (5/28).
Gömleğin fiilen satıldığı fiyat sabit ise, mesela 20 gibi ve siz kendinize 5 şart koşarsanız, bunda da bir sakınca yoktur ve bahsi geçen oran anlamındadır.
Asıl yasak olan, iki ortaktan birinin malın ne kaça satılacağını veya malın fiilen belirlenen fiyattan satılıp satılamayacağını bilmemesine rağmen kendi payının belirli olmasını şart koşmasıdır.
Ama eğer anlaşma, gömlek satılsın ya da satılmasın tasarım için bir ücret almanız ise, bu tasarımın satışıdır. Bu durumda tasarımın fiyatı Amazon'a satıldığında bilinmelidir ve sizin bunun dışında hiçbir şey ile alakanız yoktur. Şirket tasarımdan yararlanabilir de yararlanmayabilir de.
Tasarım veya satışı ile ortaklık için şu şartlara riayet etmek gerekir:
Çizimin de yazının da caiz olduğu ve bunun günah için kullanılmaması gerektiği, ayrıca genellikle haram olan teşhir ve gösteriş için kullanılan kadın ve kız çocuk gömleklerinden kaçınılmalıdır.
Eğer adamlar veya erkek çocuklar için bir gömlek tasarlarsan ve o gömleği bir kadın giyerse sana günah yoktur.
En iyisini Allah bilir.