ضابطهٔ مقدار خونی که خروج آن روزه را باطل می‌کند

سوال

سؤال من دربارهٔ میزان خونی است که اگر از بدن انسان خارج شود، روزه‌اش را باطل می‌کند، چون من از بیماری بواسیر (تورم رگ‌های مجرای مقعدی) رنج می‌برم و مدتی است که مبتلای این بیماری شده‌ام و به شکل نامنظم دفع من با مقداری خون همراه است و میزان خون‌ریزی تقریبا نیم فنجان است.

متن پاسخ

الحمدلله.

از الله برای شما شفای عاجل خواهانیم…

از آنجایی که این خون به سبب بیماری از شما خارج می‌شود، روزهٔ شما درست است و لازم نیست کاری دیگر کنید حتی اگر خون‌ریزی شما زیاد باشد، چرا که این خون بدون دخالت شما خارج می‌شود.

ضابطهٔ خونی که روزه را باطل می‌کند چنین است:

خونی که از انسان بیرون می‌آید دو حالت دارد:

۱- این‌که خون از طریق حجامت خارج شود که این روزه را باطل می‌کند؛ زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «حجامت کننده و حجامت شوند روزه‌شان باطل شده است».

۲- این‌که در غیر حجامت، مانند فصد (رگ زدن و خارج ساختن خون از طریق رگ) خارج شود. در این حالت اگر خون آنقدر زیاد باشد که بر بدن انسان اثر بگذارد، روزه باطل می‌شود (مانند اهدای خون). و اگر کم باشد که زیانی به شخص وارد نسازد، روزه‌اش باطل نمی‌شود. مانند خون کمی که برای آزمایش خون گرفته می‌شود که این روزه را باطل نمی‌کند.

ثانیا: اینکه خون بدون قصد (غیر عمد) خارج شود. مانند آنکه دچار حادثه یا خون‌دماغ یا زخم در هر جای بدن شود که در این حالت روزه‌اش درست است حتی اگر خون‌ریزی بسیار باشد.

این خلاصهٔ فتوای شیخ ابن عثیمین است. نگا: فتاوی إسلامية (۲/ ۱۳۲).

اما اگر خونی که به شکل غیر عمد از انسان خارج شده آنقدر زیاد باشد که وی را از روزه گرفتن ضعیف سازد، برایش جایز است که افطار کند و روزی دیگر را به جایش روزه شود.