سه شنبه 9 رمضان 1445 - 19 مارس 2024
فارسی

ضوابط کار زنان در خارج از خانه

سوال

دختری بیست ساله هستم که در دانشکده‌ی مهندسی مشغول به تحصیل هستم، اما تابستان در یکی از دفاتر تایپ و تکثیر کار می‌کنم تا بتوانم هزینه‌ی تحصیلم را فراهم کنم. آیا این کار من گناه هست؟ من روبنده می‌زنم و گاه احساس می‌کنم به خاطر کاری که دارم جوان‌های دیندار به خواستگاری‌ام نیامده‌اند.

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

اصل این است که زن در خانه‌اش بماند و جز برای نیاز بیرون نیاد. الله متعال می‌فرماید:

وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَى [احزاب: ۳۳]

(و در خانه‌هایتان قرار گیرید و مانند روزگاه جاهلیت قدیم زینت‌های خود را آشکار نکنید).

اگر چه خطاب این آیه متوجه همسران پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ است، اما زنان مومن نیز در این مورد پیرو آنان هستند و به سبب شرف زنان پیامبر و منزلتشان نسبت به پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ و از آنجایی که آنان الگوی دیگر زنان مومن هستند، این آیه آنها را مورد خطاب قرار داده است.

رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ نیز می‌فرماید: زن عورت است؛ پس هرگاه بیرون رود شیطان او را [در نگاه مردان] زینت می‌دهد، و زن به خداوند نزدیک‌تر نیست مگر در قعر خانه‌اش به روایت ابن حبان و ابن خزیمه. آلبانی در السلسلة الصحیحة (۲۶۸۸) آن را صحیح دانسته است.

و رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ درباره‌ی نماز آنان در مسجد می‌فرماید: خانه‌هایشان برایشان بهتر است به روایت ابوداود (۵۶۷). آلبانی در صحیح ابوداودآن را صحیح دانسته است.

برای فایده‌ی بیشتر به پاسخ سوال (۶۷۴۲) مراجعه نمایید.

ثانیا:

برای زن جایز است برای اساس ضوابطی معین برای کار از خانه‌اش خارج شود:

ـ اینکه برای به دست آوردن درآمد و هزینه‌های خود نیازمند کار باشد، چنانکه در حالت شما اینگونه است.

ـ اینکه کار مورد نظر مناسب طبیعت زن و خلقت او باشد، همانند پزشکی و پرستاری و تدریس و خیاطی و مانند آن.

ـ اینکه کار در مجال کاملا زنانه و بدون اختلاط با مردان نامحرم باشد.

ـ اینکه زن در کار خود به حجاب شرعی پایبند باشد.

ـ کارش باعث نشود بدون نامحرم به سفر رود.

ـ کارش باعث ارتکاب حرام نشود، همانند خلوت کردن با راننده یا استفاده از عطر به طوری که به مشام نامحرم برسد.

ـ این کار باعث اهمال و بی توجهی به کاری واجب‌تر نشود، مانند امور خانه و همسر و فرزندانش.

شیخ محمد الصالح العثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «مجال کار زنان این است که در موارد مخصوص به زنان کار کند، مانند آنکه در آموزش زنان مشغول شود، چه این کار اداری باشد یا فنی، یا در خانه‌اش به خیاطی لباس زنان و مانند آن بپردازد، اما کار در عرصه‌های مخصوص مردان جایز نیست، مانند آنکه در محیطی کار کند که مستلزم اختلاط با مردان باشد که این فتنه‌ای است بزرگ و باید از آن دوری نمود و باید دانست که از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ ثابت شده که فرمودند: پس از خود برای مردان فتنه‌ای زیانبارتر از زنان به جای نگذاشته‌ام، و همانا فتنه‌ی بنی اسرائیل در زنان بود برای همین شخص باید به هر ترتیب خانواده‌ی خود را از اماکن فتنه و اسباب آن دور نگه دارد».

(فتاوی المرأة المسلمة: ۲/ ۹۸۱).

بنابراین اگر این شروط در کار شما فراهم است ان شاءالله کارتان اشکالی ندارد.

از الله متعال خواهانیم همسری صالح نصیب شما نماید، چرا که او بر این کار توانا است.