جمعه 17 شوال 1445 - 26 آوریل 2024
فارسی

آیا مشترک شدن کمتر از هفت نفر در ذبح گاو به عنوان قربانی جایز است؟

سوال

آیا جایز است که کمتر از هفت نفر در ذبح یک گاو به عنوان قربانی شریک شوند؟

متن پاسخ

الحمدلله.

مشترک شدن هفت شخص در ذبح یک گاو به عنوان قربانی جایز است. پیش‌تر در پاسخ به پرسش شمارهٔ (45757) به این مورد پرداخته‌ایم.

و چون مشارکت هفت تن در ذبح یک گاو به عنوان قربانی جایز است، من باب اولیٰ جایز است که کمتر از هفت نفر در آن مشارکت کنند و آن‌چه بیشتر می‌ماند برایشان به عنوان صدقهٔ مستحب است همان‌طور که اگر یک نفر یک گاو ذبح کند برایش جایز است اگرچه ذبح یک گوسفند برای او کافی است.

امام شافعی ـ رحمه الله ـ در «الأم» (۲/ ۲۲۴) می‌گوید:

«اگر کمتر از هفت نفر باشند جایز است و اضافه‌اش برایشان مستحب به شمار می‌آید، همان‌طور که قربانی یک شتر برای کسی که قربانی کردن یک گوسفند برایش کافی است، جایز است و باقی‌مانده‌اش برای او مستحب به شمار می‌رود».

کاشانی در «بدائع الفوائد» (۵/ ۷۱) می‌گوید: «شکی در این نیست که قربانی کردن یک شتر یا یک گاو برای کمتر از هفت نفر جایز است به این شکل که دو یا سه یا چهار یا پنج یا شش نفر در قربانی یک شتر یا یک گاو مشارکت کنند، زیرا از آن‌جایی که قربانی کردن آن برای هفت نفر جایز است من باب اولیٰ بیشتر از آن نیز جایز است و فرقی نمی‌کند که سهم هر کس اندازه باشد یا تفاوت کند، مانند این‌که سهم یکی نصف باشد و دیگری یک سوم و دیگری یک ششم، به شرط آن‌که [سهم شخص] از یک هفتم کمتر نباشد».