سه شنبه 9 رمضان 1445 - 19 مارس 2024
فارسی

حکم مشارکت با کافران در اعیاد آنان

سوال

بسیاری از مسلمانان را دیده‌ام که در جشن‌های کریسمس و دیگر جشن‌های کافران شرکت می‌کنند.
آیا دلیلی از قرآن و سنت هست که به آن‌ها ارائه کنم تا دست از این کارهای غیر شرعی بکشند؟

متن پاسخ

الحمدلله.

مشارکت با کافران در اعیاد و جشن‌هایشان جایز نیست زیرا:

اولا این کار شبیه ساختن خود به آنان است. رسول الله ﷺ می‌فرماید: هر که خود را به گروهی شبیه کند، از آنان است به روایت ابوداود. که این تهدیدی بسیار خطرناک است. عبدالله بن عمرو بن العاص ـ رضی الله عنهما ـ می‌گوید: هر که در سرزمین مشرکان زندگی کند و نوروز و مهرگان آنان را جشن گیرد و خود را به آنان شبیه سازد و در همین حال بمیرد، در روز قیامت زیانکار شده است.

ثانیا: مشارکت با آنان نوعی اظهار مودت و محبت نسبت به آنان است. الله تعالی می‌فرماید: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء [مائده/ ۵۱] (ای کسانی که ایمان آورده‌اید، یهودیان و نصرانیان را دوستان [خود] مگیرید) و می‌فرماید: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاء تُلْقُونَ إِلَيْهِم بِالْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءكُم مِّنَ الْحَقِّ [ممتحنه/ ۱] (ای کسانی که ایمان آورده‌اید، دشمن من و دشمن خودتان را به دوستی برمگیرید [به طوری] که با آن‌ها اظهار دوستی کنید، و حال آنکه قطعا به آن حقی که برای شما آمده کافرند).

ثالثا: عیدی یک قضیه‌ی دینی ـ عقیدتی است، نه عادتی دنیایی، چنانکه حدیث به آن اشاره دارد: هر قومی عیدی دارد و این عید ماست و عید آنان نمایانگر عقیده‌ای فاسد و شرک آمیز است.

چهارم: الله متعال می‌فرماید: وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ (و کسانی که بر دروغ گواهی نمی‌دهند) [فرقان/ ۷۲] علما، شهادت دروغ را در این آیه به معنای اعیاد مشرکان تفسیر کرده‌اند.

بنابراین اهدای کارت تبریک برای این اعیاد و فروش آن و همینطور فروش همه‌ی لوازم این اعیاد شرک‌آمیز از جمله وسایل چراغانی و درخت و شیرینی و... جایز نیست.

برای تفصیل بیشتر مراجعه نمایید به سوال شماره‌ی (۹۴۷) در همین زمینه.

منبع: شیخ محمد صالح المنجد