جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

نماز جماعت برای زنان واجب نیست و نماز زن در خانه‌اش ولو به تنهایی بهتر است

سوال

حکم نماز جماعت برای زنان چیست؟ به ویژه آنکه او در نماز فردی خشوع بیشتری احساس می‌کند. آیا اگر پس از نماز، پدر و برادرانش در خانه‌اش به جماعت نماز خواندند باید با آنها نماز بخواند و این نماز برایش نافله به حساب آید؟

متن پاسخ

الحمدلله.

نماز جماعت برای زن واجب نیست و نمازش در خانه به تنهایی بهتر از نماز جماعت در مسجد است.

ابوداود (۵۶۷) از ابن عمر ـ رضی الله عنهما ـ روایت کرده که رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: زنان خود را از رفتن به مساجد منع نکنید و خانه‌هایشان برایشان بهتر است آلبانی در إرواء الغلیل (۵۱۵) این روایت را صحیح دانسته است.

علمای کمیسیون دائم می‌گویند:

ادای هیچ یک از نمازهای فرض پنجگانه در جماعت برای زنان واجب نیست و نمازشان در خانه بهتر از نمازشان در مسجد است، چه این نماز فرض باشد چه نفل، اما اگر زنی خواست در مسجد نماز بخواند نباید وی را منع کرد اما باید در خروج از خانه و در نماز به آداب اسلام پایبند باشد، یعنی با حجاب و بدون استفاده از عطر به مسجد برود و پشت مردان به نماز بایستد (فتاوی اللجنة الدائمة: ۸/ ۲۱۳).

شیخ ابن باز ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

اما زنان، نمازشان در خانه‌هایشان برایشان بهتر است، چه به تنهایی بخوانند و چه به جماعت.

(مجموع فتاوی ابن باز: ۱۲/ ۷۸).

اما اگر در خانه نماز جماعت برگزار شد برای زن بهتر است که با آنان نماز بخواند و به تنهای نماز نگزارد، چه این جماعت، جماعت زنان باشد یا مردانی از محارم او.

ابن ابی شیبة (مصف: ۴۹۸۹) از ام الحسن روایت کرده که وی ام سلمة همسر پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ را دید که پیش نماز زنان شده بود و با آنان در صفشان ایستاده بود. آلبانی در تمام المنة (۱۵۴) آن را صحیح دانسته است.

بیهقی (۵۱۳۸) روایت کرده که عائشه ـ رضی الله عنها ـ گروهی از زنان را در نماز فرض امامت کرد، پس به امامت در میانه‌ی آنان ایستاد. نووی در الخلاصة آن را صحیح دانسته است، چنانکه در نصب الرایة زیلعی (۲/ ۳۹) آمده است.

علمای کمیسیون دائم فتوا می‌گویند:

و اگر در خانه به جماعت نماز خواندند بهتر است، و امامشان وسط آنان در صف اول می‌ایستد و کسی که قرائتش بهتر است و به احکام دین آگاه‌تر است آنان را امامت می‌کند.

(فتاوی اللجنة الدائمة: ۸/ ۲۱۳).

اما اینکه زنی در حال نماز فرادی بیشتر احساس خشوع می‌کند، برای وی بهتر این است که اگر در خانه‌اش جماعتی برگزار می‌شود همراه آنان به جماعت نماز بخواند تا فضیلت ثواب جماعت که فضلی والا است را به دست آورد، و همینطور ترک نماز جماعت همراه آنان سبب سوء ظن نسبت به او نشود، مانند آنکه گمان کنند وی از امام یا از جماعت خوشش نمی‌آید.

همچنین ترس از این می‌رود که این احساس خشوع در نماز فردی صرفا یک توهم باشد که شیطان از طریق آن می‌خواهد وی را از فضیلت نماز جماعت باز بدارد.

بنابراین مطلوب این است که در نماز جماعتی که در خانه‌اش برگزار می‌شود شرکت کند و برای به دست آوردن خشوع تلاش نماید.