پنجشنبه 9 شوال 1445 - 18 آوریل 2024
فارسی

دعای نماز استخاره چه هنگام خوانده می‌شود؟

سوال

مسلمان هرگاه نماز استخاره را ادا کرد، آیا باید بعد از تشهد و پیش از خارج شدن از نماز دعای استخاره را بگوید یا بعد از سلام نماز؟

متن پاسخ

الحمدلله.

مشروع در دعای استخاره آن است که بعد از پایان نماز گفته شود و این قول جمهور علما است.

در «الموسوعة الفقهية» (۳/ ۲۴۵) آمده است: «حنفیان و مالکیان و شافعیان و حنبلیان گفته‌اند: این دعا پس از [پایان] نماز است و این موافق چیزی است که در نص حدیث شریف از رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ آمده است».

شیخ بن باز ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «مشروع برای مسلمان آن است که وقتی نماز استخاره را ادا کرد، بعد از سلامِ نماز دعا کند، به دلیل سخن پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ که: «هرگاه کسی از شما تصمیم به [انجام] کاری گرفت دو رکعت غیر فریضه ادا کند سپس بگوید: اللهم إنی استخیرك بعلمك...» و این دال بر آن است که این دعا بعد از سلام نماز است» (مجموع الفتاوی: ۱۱/ ۳۸۹).

از علمای کمیسیون دائم (۸/ ۱۶۲) پرسیده شد: آیا دعای استخاره پیش از سلامِ نماز است یا بعد از سلام و پایان نماز؟

ایشان چنین پاسخ دادند: «دعای استخاره بعد از سلامِ نمازِ استخاره است».

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «دعای استخاره بعد از سلام است؛ زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «پس دو رکعت به جای آورد و سپس بگوید...» آن‌گاه دعا را فرمودند» (لقاء الباب المفتوح: ۲۰).