جمعه 10 شوال 1445 - 19 آوریل 2024
فارسی

حکم از استفاده از ژل (پماد) درون بینی در هنگام روزه

سوال

من مشکل حساسیت بینی دارم و پرسش‌هایی را مربوط به استفاده از اسپری بینی در اثنای روزه خواندم و شما گفته بودید که این، روزه را باطل نمی‌کند. اما پرسش من مربوط به دارویی دیگر به شکل ژل است که از طریق بینی مصرف می‌شود. آیا استفاده از آن روزه را باطل می‌کند؟

متن پاسخ

الحمدلله.

سنت نبوی دال بر این است که بینی منفذی است که به شکم راه دارد زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «در استنشاق (آب در بینی زدن به هنگام وضو) مبالغه کن مگر آنکه روزه باشی» به روایت ابوداوود (۱۴۲) و ترمذی (۷۸۸) و شیخ آلبانی در «صحیح سنن أبي داود» آن را صحیح دانسته است.

حال اگر این مرهم که از طریق بینی مصرف می‌شود چیزی از آن به حلق یا معده نرسد و بلکه در بینی تحلیل برود، روزه درست است.

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

«اشکالی ندارد که انسان از مرهمی برای مرطوب کردن لب‌ها و بینی استفاده کند یا آن را با آب یا دستمال و مانند آن مرطوب سازد اما باید از رسیدن چیزی از این مرهم که برای از بین بردن خشکی استفاده کرده به شکم (معده) خودداری کند و اگر چیزی بدون قصد به معده رسید ایرادی بر او نیست همینطور اگر آب در دهان بزند و بدون قصد چیزی به شکمش وارد شود به این سبب روزه‌اش باطل نمی‌شود» (مجموع فتاوی ابن عثیمین: ۱۹/ ۲۲۴).

از الله خواهانیم که برای شما و دیگر بیماران مسلمان شفا و عافیت را مقدر سازد.