پنجشنبه 16 شوال 1445 - 25 آوریل 2024
فارسی

آیا زن از ترس این‌که فرزندانش دچار بیماری پیسی شوند، حق درخواست طلاق دارد؟

سوال

با مردی ازدواج کرده‌ام که یک مشکل ارثی پوستی یعنی پیسی دارد که باعث می‌شود پوست از هنگام تولد سفید باشد. برادران این مرد فرزندانی دارند که دچار همین بیماری هستند و ایشان این عیب را از دوران نامزدی پنهان کرده بود. در روز آشنایی بعد از این‌که در این باره از او پرسیدیم گفت که بیماری برادرانش بر اثر ترس بوده اما بعد از ازدواج مشخص شد که قضیه کاملا برعکس است و این بیماری از زمان تولد با آن‌ها بوده است. آیا در این حالت طلاق برایم جایز است؟ این را هم بگویم که من از این بیماری به شدت متنفرم و وقتی آن‌ها را می‌بینم عصبانی می‌شوم. من به خداوند اعتراضی ندارم ولی به این سبب از قرص‌های ضدباری استفاده می‌کنم چون نمی‌توانم دیدن فرزندانم را با این حالت تحمل کنم.

متن پاسخ

الحمدلله.

اگر مشخص شد که فرزندان برادران همسر شما بیماری پیسی دارند و این این بیماری ارثی است و ترسیدی که فرزندان تو نیز دچار این بیماری شوند، برای شما درخواست طلاق جایز است زیرا این یک عذر [برای طلاق] است و فقها در علت‌یابی جایز بودن درخواست فسخ این را آورده‌اند که مرد یا زن مبتلا به پیسی باشند که این پیسی به نسل‌شان سرایت کند.

ابن قدامه ـ رحمه الله ـ در «المغني» (۷/ ۱۸۵) می‌گوید: «فسخ از آن رو به این عیب‌ها تعلق یافته زیرا این عیوب مانع از بهره بردن مورد نظر از نکاح می‌شود زیرا [بیماری‌های پوستی مانند] جذام و برص نفرتی را در دل ایجاد می‌کند که مانع از نزدیکی می‌گردد و ترس از منتقل شدن آن به خود و نسل می‌رود از این رو مانع از بهره‌جویی می‌شود».

و احمد (۲۲۴۴۰) و ابوداوود (۲۲۲۶) و ترمذی (۱۱۸۷) و ابن ماجه (۲۰۵۵) از ثَوبان ـ رضی الله عنه ـ روایت کرده‌اند که رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «هر زنی که بدون هیچ ایرادی از همسرش طلاق بخواهد بوی بهشت بر او حرام است».

این حدیث را ابن خزیمه و ابن حبان چنان‌که حافظ ابن حجر در فتح الباری (۹/ ۴۰۳) آورده روایت کرده‌اند و آلبانی در «صحیح أبي داود» و شعیب الأرناووط در تحقیق مسند احمد صحیح دانسته‌اند.

آزار روانی نیز در لفظ «بأس» (ایراد و اشکال و بیماری) که درخواست طلاق را روا می‌دارد وارد است.