شنبه 11 شوال 1445 - 20 آوریل 2024
فارسی

در صورت توانایی غذا دادن برای کفارهٔ سوگند، روزه گرفتن کافی نیست

سوال

من کفارهٔ سوگند بر عهده داشتم و با وجود توانایی غذا دادن به ده بینوا، سه روز روزه گرفتم. آیا کاری که کردم درست است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

روزه گرفتن در صورت توانایی غذا دادن یا پوشاندن یا آزاد کردن برده درست نیست، زیرا الله سبحانه و تعالی روزه را بر عدم وجود غذا یا لباس یا آزاد کردن برده معلق ساخته و فرموده است:

لا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الأَيْمَانَ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلاثَةِ أَيَّامٍ ذَلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ  [سورهٔ مائده: ۸۹]

(الله شما را به سوگندهای بیهوده‌تان مواخذه نمی‌کند ولی به سوگندهایی که [از روی اراده] می‌خورید [و می‌شکنید] شما را مواخذه می‌کند و کفاره‌اش خوراک دادن به ده بینواست از غذاهای متوسطی که به کسان خود می‌خورانید یا پوشانیدن آنان یا آزاد کردن برده‌ای و کسی که [هیچ یک از این سه را] نیابد [باید] سه روز روزه شود. این است کفارهٔ قسم‌های شما وقتی که سوگند خوردید).

منبع: فتاوی اللجنة الدائمة للإفتاء (۱۳/ ۲۳)