سه شنبه 9 رمضان 1445 - 19 مارس 2024
فارسی

حکم عبور از میقات بدون احرام

سوال

گذر از میقات بدون احرام چه حکمی دارد؟

متن پاسخ

الحمدلله.

احرام از میقات از واجبات حج و عمره است بنابراین جایز نیست کسی که قصد انجام یکی از دو نُسُک حج یا عمره را دارد بدون احرام از میقات عبور کند، چه از مسیر زمین می‌آید یا از هوا.

از شیخ محمد بن صالح العثیمین ـ رحمه الله ـ دربارهٔ حکم گذشتن از میقات بدون احرام پرسیده شد. ایشان گفتند: «کسی که بدون احرام از میقات گذشته کارش از دو حالت خارج نیست؛ یا اینکه قصد حج یا عمره دارد که در این حالت باید به میقات بازگشته و برای نُسُکی که می‌خواهد ـ حج یا عمره ـ از آنجا احرام کند و اگر چنین نکند در واقع واجبی از واجبات مناسک را ترک کرده و بنابر قول علما لازم است که فدیه دهد؛ یعنی در مکه قربانی کند و بر فقرای آنجا توزیع نماید.

اما کسی که بدون قصد حج یا عمره بدون احرام از میقات گذشته چیزی بر عهده‌اش نیست و تفاوتی ندارد که مدتی کم یا زیاد از مکه دور بوده زیرا اگر احرام را بر او لازم بدانیم باید حج یا عمره را بیش از یک بار بر وی واجب بدانیم حال آنکه از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ ثابت شده که حج واجب نیست مگر یک بار در عمر و هر چه از آن بیشتر شود تطوع (مستحب) است و این قول راجح اهل علم دربارهٔ کسی است که بدون احرام از میقات بگذرد در صورتی که قصد حج یا عمره را ندارد که بر وی چیزی لازم نیست و لازم هم نیست از میقات احرام کند» فقه العبادات (۲۸۳) و فتاوی أرکان الإسلام (۵۱۳).

بنابراین، واجب بر شما این است که پس از فرود آمدن هواپیما به میقات برگردید تا از آنجا احرام نمایید و اگر برنگشتید و پس از گذشتن از میقات احرام کردید بنابر سخن اهل علم باید گوسفندی را ذبح کنید و بر فقرای مکه توزیع نمایید.